fbpx

A „kis” és a „nagy” feldolgozóüzemi pályázat

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 15.

A feldolgozó tevékenység fejlesztése érdekében maximum 200 millió forint támogatásra pályázhatunk augusztustól. Szeptembertől pedig a nagyobb tervekhez kérhető maximum 5 milliárd forint támogatás. Lehetőség nyílik az üzem saját energiaigényét meghaladó biogázüzemek építésére is akár 65%-os támogatásintenzitással.

 szilva aszalás
Aszalásra készítik elő a szilvát (forrás: prunesso.com)

A „kis” pályázat

A KAP-RD04a-RD04b-2-24 kódszámú, „kisüzemi” kiírásra augusztus 13-tól jövő év április 7-ig lehet pályázni 4 bírálati szakasszal. Az elnyerhető összeg max. 200 millió forint, amit közvetlenül a technológiához, illetve az üzem működését szolgáló infrastruktúrához kapcsolódó építkezésre és korszerűsítésre lehet fordítani. Támogatott új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, beleértve az infokommunikációs technológiákat, továbbá a művelet céljához köthető számítógépes szoftverek, szabadalmak, licencek, szerzői jogok, védjegyek stb. megszerzése. A támogatás egy része nem beruházási, hanem csekély összegű támogatásnak minősül (eszközök, immateriális javak), azaz a de minimis-keretet csökkenti.

Jelentkezhetnek élelmiszer-feldolgozó üzemek, borászatok, takarmánygyártók, de támogatják a mézkiszerelést, gyapjúfeldolgozást, kenderfeldolgozást, trágyafeldolgozást, az állati melléktermékek feldolgozását és az illóolajok lepárlását is. Továbbra is kiemelt cél az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiák hasznosítása a beruházások során, utóbbit akár a költségek 65%-os megtérítésével támogatják – üzemmérettől függően. A kollektív beruházások és az ökológiai minősítéssel rendelkező terméket előállítók minden esetben 10%-kal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A maximális 200 millió forintos támogatás legfeljebb negyede, azaz 50 millió forint előlegként megigényelhető. A beruházást 24 hónap alatt kell megvalósítani.

Részletek itt.

A „nagy” pályázat

A KAP-RD04a-RD04b-1-24 kódszámú, „nagyüzemi” kiírásra szeptember 17-től jövő év május 12-ig lehet pályázatot benyújtani. A célok hasonlók, de a fejlesztés támogatásának nagyságrendje 200 millió forintnál kezdődik és maximálisan 5 milliárd forintig terjed. (Összesen 150 milliárdot szánnak erre a támogatási célra.) A beruházást 36 hónap alatt kell megvalósítani, amihez legfeljebb 25 százalék előleg kérhető. Ebben a kiírásban is vannak olyan támogatási tételek, amelyek a de minimis-keret terhére vehetők igénybe. A támogatási intenzitás ebben az esetben is függ az üzemérettől (energiahatékonyság, megújuló energia), a megvalósítás helyszínétől és öko minősítéssel feljebb tornázható.

A támogatottak köre ugyanaz, mint fentebb, és ennek a pályázatnak is fontos része az energiahatékonyság javítása, illetve a megújuló energiák bevonása a termelésbe, amire maximum 1 milliárd forint támogatás fordítható az elnyerhető 5 milliárdból. Fontos: amennyiben biogázüzemet terveznek építeni, annak energiatermelő kapacitása meghaladhatja az adott fogyasztási hely villamosenergia-, illetve hőenergia-fogyasztásának mértékét.

Részletek itt.