fbpx

Kazahsztán már a kanadai durumexporttal versenyez

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 28.

Kazahsztán alaposan megerősítette pozícióját az Európai Unió gabonapiacán. A futó értékesítési szezon első öt hónapjában (július-november) a negyedik helyre kapaszkodott fel az unió legnagyobb durumbeszállítóinak listáján. Kanada kezdi elveszíteni a pozícióit.

durumbúza
Kanada dicső exportterméke nehezen találja a helyét (forrás: fieldstoneorganics.ca)

Nagyot futott a durumexport

Az előző szezonban júliustól november végéig még a 7. helyen állt Kazahsztán az EU durumbeszállítóinak a ranglistáján. Most azonban szorosan a negyedik Kanada mögött. November végéig a kazah kereskedők csaknem 170 ezer tonna durumbúzát exportáltak az EU-ba, tízszer többet, mint az előző szezon azonos időszakában. A kiszállított mennyiség háromnegyede (közel 130 ezer tonna) Olaszországba került. Ezen felül a legnagyobb vásárlók Lettország (20 ezer tonna), Portugália (9 ezer tonna) és Spanyolország (6,4 ezer tonna) voltak.

Török és orosz vetélkedés az élen

És hogy ki az uniós piac másik három nagy durumbeszállítója? Törökország, Oroszország és Kanada. Kanada éppen csak egy hajszállal előzi a közép-ázsiai államot. Az orosz export ősszel nagyon élénk volt, a termés viszont legalább harmadával kevesebb, mint a 2022. évi másfél millió tonna, ezért december 1-től leállították a durumbúza kivitelét az országból. Az esetleg fennmaradó mennyiséget júniustól lehet újra forgalmazni.

durumimport EU
Forrás: EU Bizottság

Oroszország és Törökország egyaránt vezető szeretne lenni a térségünk durumellátói között. (Lásd cikkeinket: Oroszország eldöntötte: durumból is világhatalom lesz; Durum: Törökország kanadai és olasz babérokra tör.) Kazahsztán esetében viszont felmerülhet a gyanú, hogy vajon idegen tollakkal ékeskedik-e? Búzából tényleg sokat importálnak Oroszországból, de durumból nem ez a helyzet. Ebből a belső felhasználásuk nem éri el a 100 ezer tonnát sem, amit a termelés háromszorosan felülmúl. Így azok a szemek, amelyek kazah durumként érkeznek az olaszokhoz, valóban Kazahsztánban lettek betakarítva. Az exportszámok alapján a kazah készletek mostanra kifogytak