fbpx

Durum: Törökország kanadai és olasz babérokra tör

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 15.

Idén annyi durumbúza termett Törökországban, mint Kanadában, és több, mint Olaszországban. Ez nem így szokott lenni, de a trendek alapján nem kizárt, hogy Kanadát és Olaszországot is sarokba szorítják – a tésztagyártásról nem is beszélve.

durum
Rosszul sikerült az olaszoknak, nagy rá az igény (forrás: petandgarden.com)

Olcsó gabonaimportból sok liszt és tészta

Már többször írtunk róla, hogy Törökország hatalmas búzaimporttal érte el, hogy a világ legnagyobb búzaliszt- és tésztaexportőrévé vált. Importszükségletét tekintve felzárkózhat a kínai és egyiptomi igényekhez (10 millió tonna a futó értékesítési szezonban). Szerencsés földrajzi helyzete lehetővé teszi, hogy a világ legolcsóbb kalászoskínálatát vásárolhassa fel. Október második hetében az eurázsiai térség búzája mintegy ötödével kerül kevesebbe, mint a világ többi részén kapható áru.

A gabonaszemek importját nem fékezik vámmal, míg az exportját adminisztratív eszközökkel (engedélyezés) akadályozzák. Tavaly a törökországi búzaexport 95 százaléka liszt, tészta, kuszkusz és bulgur formájában hagyta el az országot. Idén búzaegyenértékre számítva mintegy 8,5 millió tonnás, rekord nagyságú exportra számítanak az elmezők, ennek meghatározó részét pedig a durumtészták képezik.

Felzárkózott a nagyok mellé

Eddig a világ Kanadát tartotta a legfontosabb durumexportőrnek. Az észak-amerikai állam gabona formájában és nem késztermékként forgalmazza ezt a kalászost. A legnagyobb durumtésztagyártó és -exportőr pedig Olaszország, ahová eddig a legtöbb nyers gabonaszem érkezett. (Olaszország az EU legnagyobb durumtermelője, de tésztagyárai több gabonát igényelnek a saját termésnél. Az EU-n belül Franciaország a legnagyobb durumexportőr.)

Törökország megbolygatni igyekszik a megszokott piaci rendet. Kanada tavaly még bő 5 millió tonnás durumkivitelre volt képes, idén azonban a 4,1 millió tonnás terméséből jó, ha 3,6 millió tonnával szolgálhat a világnak. Az űrt a törökök igyekeznek betölteni – sokkal kedvezőbb áron. (Augusztusban tonnánként 70 dollár volta török portéka árelőnye a kanadaival szemben.) Megtehetik, hiszen a rekord nagyságú török termés idén megegyezik a kanadai szinttel, és több, mint az olasz. Utóbbi nemcsak kevesebb, de gyenge is lett a minősége.

Tésztanagyhatalom

A durum kivitelét szeptembertől exportengedélyhez kötik Törökországban, igyekeznek azt a saját tésztagyáraik számára megtartani. A kész tésztákat főként Afrikába, Venezuelába, Japánba és Irakba exportálják. Ebben a termékkörben már a második legnagyobb világpiaci szereplőnek számítanak Olaszország után. Mivel az elemzők az ágazat éves növekedési ütemét több mint 10 százalékosra teszik, még az is megeshet, hogy Törökország idővel egyszemélyben lesz a világ legnagyobb durumbúza-termelője és durumtésztagyártója. Ehhez csak annyi kell, hogy a klímaváltozás évről évre megtizedelje a kanadai és az olasz termést.