fbpx

Bemutatkoztak a CLAAS kistraktorok

Írta: MezőHír-2024/6.lapszám cikke - 2024 június 15.

Május elején már 31. alkalommal került megrendezésre az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Hódmezővásárhelyen, ahol a CLAAS területén is bőven akadt látnivaló.

2024-ben két új traktormodell került az AXIÁL Kft. termékpalettájára. A normál nyomtávú, 3,7 tonnás tömegű ELIOS kompakt kistraktor 85–103 lóerő között kínál megoldást, ezt a típust Hódmezővásárhelyen természetesen elsősorban az állattartó telepekre ajánlották. A keskeny nyomtávú, 1,5 m teljes szélességű NEXOS L pedig inkább egy szőlészeti, illetve gyümölcsültetvényes termesztéshez ajánlott mezőgazdasági erőgép.

ELIOS 300

Az ELIOS 300 sorozat 85 LE motorteljesítménnyel indul, sorozatának másik két tagja 92 és 103 LE-s. Az erőgép alapfelszereltségként 30 előre- és 15 hátrameneti sebességfokozattal, REVERSHIFT és a TWINSHIFT rendszerrel rendelkezik.

Harsányi Zsolt
Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a CLAAS-széria kisebb modelljeit is ajánlja

A 300-as széria vezetőfülke-padlója teljesen sík, amely a legjobb és legkényelmesebb megoldás jelenleg a piacon. Az ELIOS 300-zal a munkavégzés nagyobb élményt nyújt, legyen szó telephely körüli feladatokról, szántóföldi munkákról, ültetvényekről vagy erdőkben történő munkavégzésről. A modellek önsúlya 3600 kg-tól kezdődik, míg a külső szélesség 1,65 méter, a minimum magasság pedig 2,6 méter. Ezáltal a traktor alkalmas az ültetvényeken és régi szabványok szerint készült gazdasági épületekben is a munkavégzésre. A nyomtáv maximális2100 mm-es szélességével az ELIOS 300-as sorozat biztonsággal használható egyenetlen talajon és lejtőkön is.

Az ELIOS 300-as sorozat a legkorszerűbb, 3,6 literes, négyhengeres, FPT gyártmányú turbófeltöltős erőforrásokkal üzemel, melyek közös nyomócsöves befecskendezésűek, és teljesítik a Stage V károsanyag-kibocsátási normákat. 1800 bar befecskendezési nyomással, nyomásszabályzós turbófeltöltővel, intercooler egységgel, viszkokuplunggal szerelt hűtőventilátorral rendelkeznek. A 105 literes üzemanyagtartály mellett egy 10 literes AdBlue-tartály is megtalálható a kipufogógáz-utókezelő rendszer számára.

A Stage V normáknak megfelelő kipufogógáz-tisztításért minden típuson SCR-rendszer dolgozik, DPF-szűrő és DOC-rendszer, valamint külső hűtésű EGR-rendszer is található rajtuk. Minden komponens a motorháztető alatt kapott helyet, ahol nem zavarja a gépkezelő látóterét. A keskeny kipufogócső tökéletesen illeszkedik az A oszlop előtti térbe, így nem gátolja a kilátást. A beépített kipufogógáz-utókezelő rendszerek ellenére a motortér kivételesen könnyű hozzáférést biztosít a karbantartáshoz.

NEXOS 200

Az új NEXOS-ok a nagy teljesítményű, 3,6 literes FPT, 4 hengeres motorral vannak felszerelve, a 220-astól a 260-as modellig. Az üzemanyagtartály 100 liter kapacitásig (az M/L/XL változatoknál szériafelszereltség) mostantól a fülke alatt található. Ez az elhelyezés segíti az alacsony súlypont elérését, így optimális a stabilitás a lejtőkön. Az S-modellnél 75 literes üzemanyagtartály érhető el alapfelszereltségként.

Minden NEXOS alapfelszereltségként motorfordulatszám-memóriával van felszerelve. A még nagyobb kényelem érdekében a gépet opcionálisan egy második memóriamodullal is lehet kérni. Frontra szerelt munkagépekhez az új NEXOS egy első függesztőszerkezetet vagy gyárilag felszerelt szerelőlapot ajánl. A középvonalban, a még nagyobb hatékonyság érdekében az oldalsó szerelőlap a gyárilag rendelkezésre álló lapokkal kombinálva további függesztési lehetőségeket biztosít.

A NEXOS magas szintű kényelme nemcsak a gép alacsony súlypontjának és az optimalizált súlyelosztásának köszönhető, hanem a PROACTIV első hídnak is. Ez passzív billenésstabilizálást nyújt a kanyarokban, ami gyors közúti, szántóföldi haladásnál és a munka során optimális vezetési kényelmet biztosít. Egyszerű kialakításának köszönhetően a karbantartás költségei lényegesen alacsonyabbak.

A hajtómű 30 előre- és 15 hátrameneti sebességfokozattal, a REVERSHIFT és a TWINSHIFT rendszerrel pontos és kiváló sebességelosztással rendelkezik. Alapfelszereltségként az új sebességváltó a NEXOS-ban 40 km/h-s ECO közlekedésre alkalmas, 1650 fordulat/percnél.

Elios
A hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón debütált a NEXOS és az ELIOS

A traktor 87 l/perc teljesítményű erőteljes hidraulikus rendszere egyetlen vásárlói igényt sem hagy teljesítetlenül. Három hidraulikus szivattyúval van felszerelve, a kihelyezett körök számára 60 l/perc, a hátsó függesztőszerkezethez pedig egy különálló, 27 l/perc teljesítményű szivattyú tartozik. A kormányzás számára külön27 l/perc teljesítmény áll rendelkezésre. A kihelyezett körök száma 2-4 db hátsó, mechanikus vagy elektrohidraulikus, a kabin jobb első oszlopához pedig 3 vagy 4 pár kihelyezett kör kapható. A traktorfülke 4-es kategóriájú szűrőrendszerrel van felszerelve, ami különösen permetezéskor hasznos és biztonságos a gépkezelő számára.

A műszerfalon lévő színes kijelzőn keresztül vezérelhető a traktor összes funkciója. A gépkezelő itt a hidraulikus szelepeket, a hátsó függesztőszerkezetet, a 4-es kategóriájú szűrőrendszert vagy a sebességváltót a saját igényei szerint állíthatja, miközben minden fontos információt kézközelben megtalál.

Sándor Ildikó