fbpx

Elrajtolt a hazai szupertermék betakarítása

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 24.

Dobogós helyen a világpiacon

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon, de a rossz időjárás miatt idén a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről. A Syngenta hagyományos csemegekukorica szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

Az utóbbi években 450-500 ezer tonna körüli mennyiséget kitevő magyar csemegekukorica jelentős részét konzervipari és mélyfagyasztó vállalatok dolgozzák fel, majd exportálják a világ számos pontjára. A betakarított termények kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. Ezzel a mennyiséggel hazánk a második helyet foglalja el a világpiacon. Ám idén az időjárás miatt csak közepes vagy annál jobb terméssel kezdődhetett a betakarítási szezon – vélekedik Pereczes János.

 

 

Erős kihívások, stabil pozíció

A Syngenta szakember szerint bár nő a fogyasztói igény e szegmensben, a megfelelő árualap előállítása egyre nagyobb kihívás a termelőknek és feldolgozóknak. A jövőben döntő lesz a genetikai háttér és minőségi vetőmagellátás biztosítása. Bár javult és javul a termelői technológiai színvonal, a hatóanyagok-kivonások nehezítik a munkájukat. A hazai feldolgozóipari kapacitások stabilak, korszerűek, és további beruházásokra van kilátás, így Magyarország európai vezető szerepe továbbra is megmarad ebben az ágazatban.

 

 

Növényvédelem

A világcég szakemberei rámutattak: a termeszthetőség mellett döntő szempont a termésmennyiség és a szemkihozatal, továbbá a jó lábon tarthatóság. Fontos a kukoricacsövek csuhélevéllel fedettsége, ami a károsítók ellen jelent természetes védelmet. Ez azért is kiemelendő, mert a kukorica csíkos mozaikvírusos betegsége (MDMV) országszerte egyre több helyen okoz problémát, északi felé húzódva, és már a nem vírusrezisztens fajtáknál gazdasági károkat is okoz.