fbpx

A száraz tavasz ellenére bíznak a durumban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 29.

Idén valamivel több lehet a kanadai kalászostermés, különösen a durum terén nagy a bizakodás. A tavasz azonban most sem indult jó csapadékellátottsággal.

farmer durum búza
A durumvetést követő első becslések 2,2 tonnás átlaghozamban bíznak, ami 30%-os javulás lenne 2023-hoz képest (forrás: smartcdn.gprod.postmedia.digital)

A tavalyinál jobb termést várnak

Kanadában a tavalyinál 5 százalékkal több búzaféle teremhet idén a legutolsó becslések szerint. A 33,7 millió tonnás kibocsátásból 25,2 millió tonnát tehet ki a tavaszi búza és 5,5 millió tonnát a durum. Az utóbbi 36 százalékkal múlhatja felül a tavalyi eredményt (ennek java része a hozamnövekedésnek köszönhető). Az őszi búza a termelés kis részét adja, szűk 3 millió tonna várható belőle. Bizonytalanná teszi az előrejelzést, hogy március végén szárazság, egyes régiókban súlyos aszály jellemezte Kanadát. Az április 29-i talajállapot csak kevés javulást mutat a műholdak felvételei szerint.

Kanada talajnedvesség
Forrás: USDA

Exportálható kalászosmennyiségek

Kanada egy átlagos évjáratban a búzafélék megtermelt mennyiségének 70 százalékát a külpiacokon értékesíti. Így búzából mintegy 18 millió tonna, durumból 3,8 millió tonna lehet a kivitel – amennyiben megérkeznek az esők. Kanada legfőbb búzavásárló partnerei Kína, Indonézia, Japán és az Egyesült Államok. Durumból leginkább Olaszországba, Algériába, Marokkóba és az Egyesült Államokba értékesítenek.

Az idei árpatermés hasonló lehet a tavalyihoz, szűk 9 millió tonnára teszik az elemzők. A termésből 2,2 millió tonna juthat exportra, a többin nagyjából fele-fele arányban a sörgyártás és a takarmányipar osztozik. A kanadai árpa szinte kizárólagos vásárlója Kína, mellette kis mennyiségben az USA és Japán rendeli még. Zabból 3,3 millió tonnás termés várható, amiből szűk 1,5 millió tonna lehet az exporthányad. Erre a terményre jórészt az USA tart igényt.

Kapcsolódó írásaink:

Kanada szerint nő az igény a minőségi búzára
Durum: Törökország kanadai és olasz babérokra tör
Oroszország eldöntötte: durumból is világhatalom lesz
Kazahsztán már a kanadai durumexporttal versenyez