fbpx

Most nem az alföldi búza lesz rossz minőségű

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 11.

Két hét van aratásig. Most dől el, hogy mennyire lesz „kilúgozott” vagy „toxinos” a búzaszem az esőáztatta országrészekben. A jobb minőségű búzát most az alföldi régió hozza. Sajnos, a mennyiségi veszteségeket ez nem tudja kompenzálni.

Most dől el, milyen lesz (fotó: Horizont Média)

Féltermés a száraz régiókban

Az elmúlt hetekben kitartóan érkeznek a viharok és zivatarok az ország nyugati és északi részeire, míg az Alföldön szórványos jégeső és szél fekteti inkább a táblákat, és ami csapadék jön, az túl későn érkezett.

Ha az ország talajnedvesség-térképére nézünk, láthatjuk, hogy még mindig vannak hiányosan áztatott területek. Az alsó képen pedig azt látjuk, az elmúlt 90 napban a sokéves átlagtól lényegesen kevesebb csapadékot kapott Délkelet-Magyarország. Ebben a térségben fele annyi búzatermés várható, mint a szerencsésebb időjárású területeken.

talajnedvesség

csapadék

Beltartalmi gondok másutt

Az esős régiókban viszont sok a gyomos tábla, csak részben sikerült elvégezni a kalászvédelmet, és a sok csapadéktól romlik a búza minősége. A mennyiséget illető várakozások egyelőre optimisták, de az esésszám és a sikértartalom terén már indokolt a félelem. Egyes vármegyékben már felbukkant a fuzárium is. A két hét hosszú idő ilyen esős és meleg időjárás mellett. Ebben az évben könnyen előfordulhat, hogy nem az alföldi búzát fogják becsmérelni a felvásárlók.

Apropó: felvásárlás. A búza ára 10 nap alatt 27 eurót esett Párizsban. Nem valószínű, hogy ez így marad, hiszen jóval kevesebb búzát arat idén az európai térség, mint tavaly, és globálisan sem várható erős kínálat. Ezzel együtt az, aki eddig nem tudta jó áron lekötni a termés egy részét, mostantól egy hosszabb huzavonára számíthat a kereskedőkkel. (Lásd még: Tesztelget a piac: 23 eurót zuhant az új búza ára.)