fbpx

A vártnál kisebb lett a gazdasági visszaesés, de nagy az ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 17.

A koronavírus nagyon megtépázta/megtépázza a világgazdaságot. Magyarországon a vártnál jobban alakulnak a gazdasági visszaesés számai 2020-ra. Ennek azonban megvan az ára. 2021-ben viszont már optimistábbak lehetünk.

 

kenyér
Drágul a liszt miatt (Forrás: varosban.blog.hu)

 

Tűrhető gazdasági visszaesés

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2020 negyedik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal bővült a gazdaság teljesítménye. A növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá. 2019 negyedik negyedévéhez képest azonban a kiigazított adatok szerint 4,3%-os az elmaradás. 2020 egészét tekintve pedig a GDP volumene 5,1%-kal maradt el az előző évitől. Ez egyáltalán nem rossz szám, decemberben még arról írtunk, hogy a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály az év egészét tekintve 6,4 százalékos teljesítményromlást prognosztizált. Ugyanekkor a Gazdaságkutató Intézet 6 százalékos mínusszal számolt. Az itteni elemzők 2021-re már 3,7 százalékos teljesítményjavulást várnak, az infláció pedig enyhén, 3,5 százalékra emelkedik.

 

GDP járvány
Jól érzékelhető a pánik okozta mélypont (Forrás: KSH)

 

Az agrárium fékezi és gyorsítja is az inflációt

A Takarékbank elemzői egészen optimisták. Január végén megjelent elemzésükben nem zárják ki az idei 6,8 százalékos GDP-meglódulást, és jövőre is 6,3 százalékos szinten maradhat a gazdasági bővülés. Az inflációt 3,7 százalékosra teszik. Az infláció mértékére eltérő irányból, nagyon összetett folyamtok hatnak. Az itteni elemzők kiemelik, hogy az év elején mérsékelheti az inflációt, hogy a sertéshúsárak növekedése megtorpant, sőt csökken. Az áresés egyéb húsféleségeknél is megfigyelhető részint az állatbetegségek, részint a HORECA szektor minimális kereslete miatt. A kínálati oldal gyengülése és a kapacitások kiesése – párosulva a később várhatóan felfutó kereslettel – magasabb inflációhoz vezethet. A tavalyi katasztrofális gyümölcstermés miatt elszálltak a gyümölcsárak. A búzaárak emelkedése miatt pedig drágul a liszt és a pékáru. A tavalyi év elejéhez képest lényegesen gyengébb forint erősíti az inflációt, ami látszik szinte minden tartós fogyasztási cikkben.

 

Óriási GDP-hiány

A koronavírus-járvány felülírta az államháztartás számait is – jegyzi meg a Takarékbank. A kormány tavaly eredetileg 1 százalékos államháztartási hiányt tervezett, azonban a járványhelyzet miatt (jelentős bizonytalanság mellett) 9 százalékos GDP-arányos hiányra számít, ami megfelel a régiós és nemzetközi trendeknek. Az államadósság GDP-arányos mértéke tavaly a korábbi 65,4 százalékról 77,6 százalékra emelkedhetett az előzetes kalkulációk szerint, azonban a következő években ismét csökkenő pályára állhat. 2021-ben 74,8 százalékra, 2022-ben 72 százalékra süllyedhet az adósságráta az elemzők szerint.