fbpx

Már biztos: 30 százalékot veszítettek a bolgárok búzából – és mi?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 23.

A bolgár mezőgazdasági minisztérium adatai szerint idén 4 százalékkal nagyobb a búza termőterülete az országban, mint tavaly volt. Július 9-ig pedig már be is takarították a gabona háromnegyedét. Az átlaghozam viszont nagyon gyenge lett: 3,77 t/ha, ami 30 százalékkal rosszabb a 2019. évinél. Voltak olyan gazdaságok is (az észak-keleti régióban), ahol mindössze 1-2 tonnát arattak hektáronként.

Az USDA 4,6 tonna/hektáros átlaggal számolt, és az ország össztermését 5,4 millióra tonnára tette – ez nyilvánvalóan nem fog megvalósulni, inkább egy teljes millióval kevesebb, 4,4 millió tonna lehet a végeredmény. Megjegyezzük, az amerikai elemzők Magyarországra is bő 5 millió tonnás termést prognosztizáltak, aminek szintén nincs realitása, a végeredmény a bolgárokéhoz fog hasonlítani az Agrárminisztérium várakozásai szerint.

Árpából Bulgáriában 4,12 tonnás átlaghozamot értek el, ami 14 százalékkal rosszabb a 2019. évinél. 520 ezer tonnás össztermés lehet belőle, ami 50 ezer tonnával gyengébb annál, mint amit az USDA előrejelzett. Kukoricából 584 ezer hektárt vetettek el, ami rekord méretnek számít. A várható hozamok pillanatnyilag 6,5 és 7,7 t/ha között szórnak, vagyis még semmit nem tudunk a végeredményről.