fbpx

Jön a John Deere tisztán elektromos kotrója

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 11.

A mezőgazdaság és az építőipar gépesítése a földmunkák terén van egymással átfedésben. A mindkét területet kiszolgáló John Deere most egy elektromos kotrógépet kezdett el tesztelni.

 

elektromos kotro

Nehézgép tisztán elektromos meghajtással (Forrás: John Deere)

 

A JD bejelentette: összefog egy energiaszolgáltató vállalattal (National Grid) egy elektromos kotrógép fejlesztésében, tesztelésében. A most megalkotott, akkumulátoros, tisztán elektromos gépet az E-Power névre keresztelték. Teljesítményében és kezelhetőségében egy 100 lóerős, dízelmotoros kotrógép szintjét célozták meg vele. A konstrukció célja az üzemeltetési költségek és a munkahelyi zajterhelés csökkentése nulla kipufogógáz-kibocsátás és megbízható működés mellett.

 „Izgatottan várjuk, hogy (…) kipróbálhassuk az elektromos kotrórendszert valós körülmények között” – mondta Jason Daly, a John Deere globális igazgatója a gyártás, a technológia és a marketing területén. „A John Deere elkötelezett az innovatív, masszívan tesztelt, megbízható gépek fejlesztése mellett. A gépekbe integrált okos technológia mérhetővé teszi azt a termelési értéket, amit a gazdálkodásba hoznak. A mostani projekt célja az elektromos gépek tervezésének és tesztelésének finomhangolása.” A National Grid pedig arra büszke, hogy egyike annak a két energiaipari vállalatnak az Egyesült Államokban, amelyek elektromos kotrókat, rakodókat is üzemeltetnek a flottájukban. A cég távlati célja, hogy teljesen elektromos gépparkkal járuljon hozzá a zéró emissziós célokhoz. „Ha képesek vagyunk hasonlóan nehéz gépeket elektromos energiával hajtani, az nagy előrelépést jelent a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében” – vélekedett Badar Khan, a cég vezetője.

Forrás: John Deere