fbpx

Vámellenőrzés van, vám nincs – ha igazolt az uniós származás

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 11.

Az Egyesült Királyság és az EU között az áruk teljes mozgását ellenőrzik. Annak érdekében, hogy a vállalatok jobban fel tudjanak készülni az új helyzetre, a szigetország 2021. július 1-ig három szakaszban vezeti be az új határellenőrzést. Az igazoltan európai származású termékek esetén nem kell vámot fizetni. Erre egy év türelmi időt adnak.

 

aruforgalom vam brexit

Türelmi idő jön – szükség is lesz türelemre! (Forrás: channel4.com)

 

Három szakaszban

2021. január 1-től a vállalkozásoknak meg kell felelniük az alapvető vámkövetelményeknek, mint a megfelelő adatok nyilvántartása és rendelkezésre bocsátása az áruval kapcsolatban, és hat hónapot kapnak rá, hogy vám-árunyilatkozatot tegyenek. Megfigyelés alá helyezik majd az olyan ellenőrzött árukat, mint az alkohol és a dohány. Az áruk rendeltetési helyén fizikai ellenőrzésekre is sor kerül, csakúgy, mint minden magas kockázatot jelentő élő állat és növény engedélyezett telephelyein. Minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket importáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie. A magas kockázatú állati melléktermékek (ABP) behozatalához szintén előzetes értesítés szükséges. Az okmányok ellenőrzését távolról végzik el, a magas kockázatú áruk fizikai ellenőrzésére pedig a rendeltetési helyen vagy más engedélyezett helyiségben kerül sor.

2021. április 1-től minden állati eredetű termék (például hús, állateledel, méz, tej- és tojástartalmú termékek), valamint valamennyi szabályozott növény és növényi eredetű termék exportjáról előzetesen értesíteni kell a hatóságot, és biztosítani kell a megfelelő egészségügyi dokumentációt.

A 2021 júliusától kezdődő harmadik szakaszban a vállalkozásoknak az árukra vonatkozóan a behozatali ponton teljes vámáru-nyilatkozatot kell benyújtaniuk, és meg kell fizetniük a vonatkozó vámokat. Azoknál az áruknál, amelyek egészségügyi és növény-egészségügyi (SPS) ellenőrzés alá esnek, a vonatkozó dokumentumokat be kell mutatni az állat-egészségügyi határállomásokon, és megnő a fizikai ellenőrzés és a mintavétel. Az állatok, növények és termékeik ellenőrzését közvetlenül az Egyesült Királyság állat-egészségügyi határállomásain végzik.

 

Vámmentesen

Az Európai Unió és Egyesült Királyság között létrejött megállapodás értelmében 2021. január 1-től a preferenciális származású árukra egységesen biztosított egyfajta vámmentesség. Ennek feltétele, hogy az áruk preferenciális származása igazolt legyen, valamint erre hivatkozva kérelmezzék a kedvezményes elbánást a vám-árunyilatkozaton. A vámmentes státusz megadásának előfeltétele, hogy az árukat vagy teljes egészében az EU vagy az Egyesült Királyság gazdasági térségében szerezzék be, vagy gyártsák, vagy hogy megfeleljenek a termékspecifikus származási szabályoknak. Az áruk preferenciális származását az uniós exportőrök származásmegjelölő nyilatkozattal igazolhatják. Ha a szállítmány értéke nem haladja meg a 6000 EUR értéket, akkor a származásmegjelölő nyilatkozatot bármely exportőr kiállíthatja. Amennyiben az áru értéke meghaladja a határértéket, akkor az uniós exportőrnek regisztráltexport-azonosító számmal kell rendelkeznie, melyet fel kell tüntetni a nyilatkozaton.

Van egy egyéves türelmi időszak (2021. december 31-ig), amely alatt az uniós exportőrök maguk is bejelenthetik a termékek származását olyan esetekben is, amikor a beszállítói nyilatkozatokat még nem gyűjtik össze. A beszállítói nyilatkozatokat legkésőbb 2022. január 1-jén kell összegyűjteni.

Forrás: nak.hu