fbpx

Tesztelget a piac: 23 eurót zuhant az új búza ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 09.

Hol a csökkenő orosz terméskilátásokról, hol az áthúzódó készletekről szóló hírek hatását tesztelgetik a tőzsdei kereskedők. Aratás előtt élénk mozgásban vannak az alkuszok, eközben a fizikai piacon csendben várakoznak a felek. Ki-ki abban bízik, hogy számára kedvező irányt vesznek a búzaárak.

búza tárolóban
A maradék tavalyi búza sem mozdul (fotó: Horizont Média)

Aszály Ukrajnában

Legutóbb arról írtunk, hogy ismét lejjebb korrigálták a várható orosz búzatermést. Ukrajnában a legutóbbi esőzések javítottak a búza állapotán – ahogy Magyarországon is –, de ez már nem módosít azon, hogy a bokrosodás és kalászképzés gyengébb volt az ezt megelőző száraz időszak miatt. Az ukrán meteorológiai központ szerint 2024 májusa az elmúlt 30 év egyik legszárazabb hónapja volt, Cserkaszi régióban pedig az elmúlt 100 évben nem tapasztaltak ennyire kevés esőt. Közben az ó termés exportja is halad, ezért az árak magasak. A háború kitörése óta nem volt ilyen jó a piac: a malmi búzáért 215-220 dollárt (cc. 78 ezer Ft/t) a takarmány minőségért 200-203 dollárt (72,5 ezer Ft/t) adnak a felvásárlók tonnánként.

Európa aratásra vár

Európában egyelőre az ötéves átlag körüli mennyiséget várnak búzából. Egy hét alatt mégis 23 eurót zuhant a szeptemberi szállítású búza ára Párizsban, most 243 eurót (87 ezer Ft/t) adnak érte. Ez persze nem biztos, hogy így marad. Magyarországon már elhangzottak 80 ezer forintos ajánlatok, de tényleges vásárlásra kevés a példa. Mintha még mindkét fél várakozna. A termelők abban bíznak, hogy a tavalyi készletek ellenére jó búzából nincs érdemi kínálat, és talán megússzák ezt az utolsó két-három hetet a magok megszorulása nélkül. A felvásárlók pedig abban bíznak, hogy a terméskilátások alapvetően jók, ha nem is kiválóak, és még nagyon sok tárolóban van tavalyi mag.

búza ára MATIF
Forrás: barchart.com

Gyenge uniós export

Az Európai Bizottság adatai szerint júniusig 28,2 millió tonna búzát exportált a közösség (ennek felét a franciák és a románok), ami 5%-kal marad el a tavaly ilyenkor mérttől. A teljes kivitelt 35 millió tonnára becsülte az USDA, ettől 20%-os elmaradásban van a közösség. A hátralévő egy hónapban már csak szépíthető az eredmény. Ezzel párhuzamosan az EU-ba irányuló búzaimport 2%-kal 8,7 millió tonnára nőtt, ebből Ukrajna 6,3 millió tonnát szállított. Az ukrán búza 84%-a Spanyolországba utazott, a maradék Olaszországba.