fbpx

A talajlabor a mintavételi pontok GPS koordinátáit is kéri

Írta: Szerkesztőség - 2024 június 11.

Rövidesen nyilvánosak lesznek a Magyarországon végzett talajvédelmi laboratóriumi vizsgálatok eredményei – közli a Nébih a honlapján. Az adatok támogatják majd a talajjal kapcsolatos kutatásokat, és segítik a talajok állapotváltozásának nyomon követését. A pontos rögzítéshez a mintavétel GPS koordinátáira is szükség van.

talaj
Tudni akarják, pontosan honnan származik a minta (fotó: Horizont Média)

A tudásbázis szélesítése

A 2024. május 19-én hatályba lépett rendeletnek megfelelően a talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratórium köteles a Nemzeti Talajtani Adatbázis részére adatot szolgáltatni a talajokon végzett vizsgálati eredményekről. Az adatgyűjtés célja, hogy a Magyarországon elvégzett mintegy 200 ezer vizsgálati mérés eredményei egységes szerkezetbe kerüljenek. Az adatok körét a rendelet 5. melléklete határozza meg.

Fontos kiemelni, hogy az adatgyűjtés a kutatási tevékenységeket segíti, a talajok állapotának megfigyelését és előrejelzését szolgálja. Az adatok kezelése a GDPR feltétel betartásával történik, ezáltal a mintaadót semmilyen hátrány nem érheti az adatszolgáltatás miatt.

Ezeket az adatokat fogja kérni a talajlabor

A Nébih felhívja a figyelmet egy újításra: mostantól kötelező rögzíteni a mintavételi pontok helyét. A helyadatok betöltése a mintavételt végző személy által rögzített adatok szerint történik, amihez elegendő egy ‒ bármely okostelefonra ingyenesen letölthető ‒ helymeghatározásra alkalmas applikációból a teljes GPS koordinátát leolvasni.

A Nébihnek a következő, termelőtől származó adatokat kell továbbítania a Nemzeti Talajtani Adatbázis részére:

  • a mintavétel helyének GPS-koordinátái 6 tizedesjegyig,
  • a mintavétel helyének művelési ága,
  • a mintavétel mélysége,
  • a mintavétel időpontja.

Kérdések és segítség kérése esetén forduljon ide: [email protected].

Talajvédő cikksorozatunk a legutóbbi írásunkon keresztül elérhető: Regeneratív mezőgazdaság 14. rész.