fbpx

Ukrán kukorica: a fele még kint van a táblán

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 22.

A becsültnél is kevesebb lehet idén a betakarított kukorica mennyisége Ukrajnában, mivel a munka nagyon lassan halad. A többi őszi betakarítású növény már biztonságban van.

 havas kukoricacső
Mostantól borítékolható a veszteség (forrás: pikist.com)

Szója és napraforgó

A szója aratása még egész jól sikerült Ukrajnában, 2,4 tonnás átlaghozam mellett 3,6 millió tonnát tudtak betakarítani a 1,5 millió hektáros termőterületről. Napraforgóból átlag 2,17 tonna kaszatot hordtak be a 4,5 millió hektárról, és a terület 96 százalékán végeztek a munkával. Az össztermés 9,8 millió tonna lett a hírek szerint. Megjegyezzük: október 14-én még a napraforgó fele a táblákon állt, azaz jóval az optimális betakarítási időn túl végeztek a kombájnok.

A kukorica a tél markában

A kukorica most hasonló helyzetben van, a leszedése kritikus ponthoz érkezett. November 17-ig csak a levágandó terület felén, 2,1 millió hektáron végeztek a betakarításával. A termésátlag eddig 5,8 tonna/hektár volt, így összesen 12,3 millió tonna szemestermény került a biztonságos tárolókba, illetve tömlőkbe. A maradék sorsa mostantól erősen kérdéses, hiszen a nedves időjárás és a vadak egyaránt megtizedelik a kint hagyott csöveket. Tavaly 42 millió tonna kukoricát arattak le a kombájnok Ukrajnában. Idén az elemzők legfeljebb 27,7 millió tonnát vártak, de a jelek szerint erre már kevés az esély.

A cukorrépa betakarítása is sokkal előrehaladottabb, mint a tengerié, a termőterület 90 százalékával már végeztek a gazdaságok, ez161 ezer hektárt jelent, amiről összesen 7,9 millió tonna répát hordtak be 49,4 tonnás átlaghozammal.