fbpx

Több mint 20 grammot nyomott a világrekorder áfonyaszem

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 30.

Az ausztrálok tudhatnak valamit, mert az előző Guinness-rekordot is a szigetkontinensen állították fel. Az áfonyafajta a Costa csoport munkáját dicséri.

áfonyarekord
Tényleg ekkora volt az Eterna áfonya egyetlen bogyója (forrás: Costa Group)

Rekord rekord után

A rekorder bogyót még novemberben szedték le egy ausztráliai farmon, majd pár hónapig a fagyasztóban volt és a hitelesítést várta. Márciusban igazolták vissza az ellenőrök: minden körülmény stimmel, és valóban világrekorder a benevezett áfonyaszem, melynek súlya 20,4 gramm, átmérője pedig csaknem 4 centiméter volt. Ezzel megdőlt az a 2020-ben felállított rekord, amit szintén egy ausztrál bogyó tartott 16,2 grammos tömeggel. Összehasonlításképpen: egy közép-európai áfonyaszem jellemzően 2-3 grammot nyom.

áfonyarekord
Tényleg ennyit nyom (forrás: Costa Group)

Minden évben 1-2 új fajta

A győztes áfonyát a Costa cégcsoportnál nemesítették, és az Eterna fajtanevet adták neki. Ízre – állítólag – nem különbözik a kisebb méretű rokonaitól. A Costa csoport bogyósgyümölcs ágazata a málnától kezdve a földiepren át az áfonyáig mindenféle bogyóssal foglalkozik. Évente átlagosan egy-két új, globális kereskedelmi értékű áfonyafajtát fejlesztenek ki. Ezeket különböző termőhelyeken tesztelik a partner gazdaságokban.

Termésbiztonság és ízvilág

„Olyan fajtákat is keresünk, amelyek jobban alkalmazkodnak a melegebb éghajlathoz, jobban tűrik a szárazságot, és jobban ellenállnak a kártevőknek és a betegségeknek. Az Eterna fajta nagy gyümölcsméretéről, ropogós húsáról és hosszú eltarthatóságáról ismert” – mondta Brad Hocking vezető kertész, hozzátéve: „Amikor a rekorder bogyót leszedtük, körülbelül 20 másik, hasonló méretű áfonya volt körülötte.” A nemsítő cég nem a méretet akarja tovább fokozni, hanem a környezeti ellenállóságot, termésbiztonságot, és megőrizni emellett az áfonya ízvilágát is.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A szerb áfonyaexportot is megfogja a fagy

Június végén már indul a lengyel áfonyaszezon

A kertészeti termelés post harvest részével küzd Ukrajna

Kevesebb málna, eper, áfonya indulhat el Spanyolországból