fbpx

Kevesebb málna, eper, áfonya indulhat el Spanyolországból

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 01.

Megint aszállyal küzd Huelva tartomány. Megfelezték a kiadható vízadagokat a spanyol termelésben. A bogyós gyümölcsök termelése csökken, a gazdák tüntetésre készülnek.

málna
Spanyol málna (forrás: agroberichtenbuitenland.nl)

Fele vízből kevesebb lesz

„Ha hamarosan nem esik jelentős mennyiségű eső, nagy bajok lesznek” – fogalmaz Jan van Bergeijk, aki több mint 30 éve foglalkozik a spanyol székhelyű PlusBerries csoporton belül bogyós gyümölcsök termelésével és kereskedelmével. „A felhasználható vízadagunkat már eddig is 25%-kal csökkentették, most pedig megfelezték. Ha így marad, és nem esik az eső, akkor jónéhány termelő víz nélkül marad a tenyészidőszak második felében” – folytatja a holland származású szakember.

Február 1-jére a spanyol gazdák is tüntetést szerveznek, aminek apropója a vízhiány, de politikai felhangja is van. Az érvelés szerint, ha megéri Szibériától Európáig egy csővezetékben olajat hozni, akkor a spanyol kormánynak is megérné az északi hegyekből még több vizet vezetni a déli országrészbe. (Lásd még a témában: Szomjas a spanyol üvegháztenger.)

Az árak legalább jók

„Ebben a régióban idén már kevesebb málnát ültettek a spanyolok, és a termelés valószínűleg tovább fog csökkenni. Mivel az áfonya nyolc éven át is termelésben tartható, vélhetően elsőbbséget fog élvezni a többi bogyós gyümölccsel szemben. De epret nem fognak palántázni, ha nem lesz hozzá víz” – magyarázza Jan. Ráadásul az eper ára kevésbé kiszámítható, sokkal jobban ingadozik, mint a málnáé.

„Egész Európába exportálunk, Skandináviába, Kelet-Európába, Angliába, a német nyelvű országokba és Hollandiába. Az árak jók, a málna esetében nem is valószínű, hogy változnának április közepéig” – összegez a holland kereskedő, aki alapvetően az El Niño jelenséggel magyarázza, hogy miért kevesebb most a gyümölcs a piacon.