fbpx

A szerb áfonyaexportot is megfogja a fagy

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 24.

A szerbek számára Magyarországon keresztül vezet az exportút az EU országaiba, az áfonyájuk egy része itt is ragad. Az exportálható mennyiség azonban – a bővülő termőterület ellenére – nem növekszik.

áfonya
Van, ahol csak 15, van, ahol 40% a fagykár Szerbiában (forrás: dirtanddough.com)

Korai betakarítás fagykárral

A szerb áfonya betakarítása hamarabb kezdődik a szokásosnál, mivel összességében melegebb volt a tavaszi időjárás. Két-három héttel jár előrébb a természet. Az ültetvények sokáig a tavalyinál jobb terméssel kecsegtettek, de akkor betört a hidegfront, és ma már az ellenkezője mondható el: kevesebb okoztak lesz az áfonya Szerbiában.

A tavaszi fagyok számos ültetvényen jelentős, akár 40%-os kárt a potenciális termésben. Szladjana Vukovics, a szerbiai Srbovoće cég vezérigazgatója szerint fajtól és termőhelytől függően az áfonyabogyók 15–40%-a szenvedett kárt a hideghatás miatt. A Srbovoće 120 hektárnyi áfonyaterületet integrál az országban. A beszállítóik többsége Belgrád környékén és az ország középső részén termel.

Ismétlődő időjárási problémák

Az áfonya közel 3 ezer hektárt foglal el Szerbiában, a termésből – frissen és fagyasztva – potenciálisan 2 ezer tonna juthat el Európa országaiba. A legfontosabb felvevőik Hollandia, Oroszország, Németország és Lengyelország. Az exportút Magyarországon és Horvátországon keresztül vezet, itt meg is áll a mennyiség egy kis része.

A gyümölcs területe évről évre nő, az utóbbi 3 évben mégsem bővült számottevően a 6-8 ezer tonnás exportárualap. Tavaly például a betakarítás idején volt esős és hűvös az időjárás, ami nehezítette a munkát. Idén a fagy korlátozta le a kiszállítható mennyiséget.

Ez a cikk is érdekelheti: Június végén már indul a lengyel áfonyaszezon.