fbpx

Nagy üzletet csinált a Väderstad

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 31.

A svéd mezőgépgyártó új ékkővel gazdagodott: felvásárolta az amerikai AGCO-AMITY JV LLC. vállalatot. A Väderstad legutóbbi nagy dobása 2013-ban volt, amikor teljes körű ellenőrzést szerzett a kanadai Seed Hawk vállalat felett, és ezzel megvetette a lábát az amerikai kontinensen. Most az Egyesült Államok farmerjeit célozta meg.

 

Wishek
A Wishek gépek jól illeszkednek a Vaderstad profiljába (forrás: flamanagriculture.com)

 

Egy AGCO vegyesvállalat a zsákmány

A talajművelés és a vetés gépesítése terén egyik vezető vállalat, a Väderstad bejelentette, hogy 100%-ban felvásárolta az amerikai AGCO-AMITY JV LLC.-t (AAJV). A cég a jövőben a Väderstad vállalatcsoport részét képezi Väderstad Inc. név alatt. Az AAJV 2011óta gyártja és 270 kereskedő segítségével forgalmazza a Will-Rich, Wishek és Concord márkájú munkagépeket. A vállalat felvásárlása révén a Väderstad-csoport szert tehet helyi gyártóbázisra, kereskedői hálózatra, valamint mindarra az örökségre és erős hírnévre, amit a Will-Rich, Wishek és Concord márkák képviselnek. Az AAJV 2011 óta az AGCO és az AMITY közös tulajdonában áll, 110 alkalmazottal 30 000 m2-nyi gépgyártó bázison termel, ezenkívül alkatrészgyártó, valamint kutatás-fejlesztési egységgel is rendelkezik Wahpetonban.

 

Minden adott az észak-amerikai terjeszkedéshez

„A akvizíció azt a hosszútávú ambíciónkat testesíti meg, amelynek lényege az észak-amerikai piacon való terjeszkedés. Az AAJV erős piaci pozícióval, valamint olyan portfólióval rendelkezik, amely lehetőséget teremt számunkra egy még teljesebb termékkínálattal való megjelenésre Észak-Amerikában” – fejtette ki Mats Baverud, a Väderstad elnök-igazgatója. „Úgy látjuk, hogy a vállalat felvásárlásának köszönhetően megvethetjük lábunkat az Egyesült Államok területén is, hiszen nem titkolt jövőképünk, hogy világpiaci szereplővé váljunk” – fűzte hozzá Henrik Gilstring üzletfejlesztési igazgató, a Väderstad egyik tulajdonosa.

Az AAJV jelenleg erős termékskálával rendelkezik a szántóföldi kultivátorok, a tárcsás boronák, valamint a gabonavetőgépek szegmensében. „A gyakorlott alkalmazotti háttér, valamint a Väderstad erős gyártói tapasztalatának kombinálásával lehetőségünk nyílik arra, hogy a kereskedői hálózatunkra támaszkodva művelőeszközök széles skáláját kínáljuk vevőink számára” – kommentálta a hírt az AAJV jelenlegi igazgatója, Keith Whitaker. A Väderstad Inc. ügyvezető igazgatójának Jason Strobbet választották, aki az észak-amerikai piac értékesítési és kereskedelmi igazgatója is.

 

Lásd még a témában: Az ultrasekély művelésben rejlő agronómiai lehetőségek.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina