fbpx

Nemcsak a nitrogénnek, a káliumnak és a foszfornak is annyi

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 28.

Közismert függésünk az orosz földgáztól, és az, hogy ez a nitrogéngyártás legfontosabb nyersanyaga. De az talán elkerülte sokak figyelmét, hogy most a másik két makroelemből is megroggyantak Európa ellátási láncai, és nemcsak Európáé. A nyugati szankciók miatt olyan távoli országok is bajba kerülnek, mint Brazília. Kidobható minden korábbi kalkuláció a globális termésmennyiségekről és árakról.

Uralkali bányája
Az Uralkali egyik káliumbányája (forrás: Uralkali közösségéi oldala)

Elvágjuk magunkat a bányáktól

Bár a világ legnagyobb foszforkészlete a nyugat-szaharai régióban (pl. Marokkó) található, a negyedik legnagyobb kitermelő Oroszország. Kálimból pedig Kanada után rögtön a második helyen találjuk az orosz bányákat (Uralkali), a harmadikon pedig a fehéroroszok bányáit (Belaruskali). Némiképp vigasztaló, hogy az ötödik legnagyobb kapacitással a németek rendelkeznek ezen a téren (K+S). Mindebből következik, hogy legkésőbb a 2022/23-as szezon terméseredményeiben meg fog mutatkozni, ha a nyugati világ pénzügyi-kereskedelmi szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben.

A brazil termés is elbukik rajta

Nemcsak Európát érinti súlyosan a helyzet. Mint arról korábban már írtunk, Brazília műtrágyaszükségletének körülbelül 80-85%-át importból fedezi. Egész pontosan a kálium 94%-át, nitrogén 76%-át és a foszfor 55%-át kell a külpiacokról beszereznie. Oroszország a legnagyobb beszállítója a nitrogénből, foszforból és káliumból is. Jeferson Souza, az Agrinvest Commodities elemzője szerint a brazil mezőgazdaságnak van a legtöbb vesztenivalója a konfliktussal, mivel fő versenytársai, az Egyesült Államok és Argentína, nem használnak annyi import káliumot, mint Brazília. Az Agrinvest által összeállított adatok szerint Brazília mintegy 40 millió tonna műtrágyaterméket vásárolt 2021-ben, ami rekord mennyiség. Ebből az orosz import mintegy 9 millió tonnát tett ki, azaz közel a negyede volt.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb szója- és második legnagyobb kukoricaexportőre. Ha a műtrágyák megfizethetetlenné vagy elérhetetlenné válnak Brazília számára, akkor az azt jelenti, hogy minden korábbi termésbecslést kidobhatnak az elemzők az ablakon. A terményárak eddig is kiszámíthatatlanok voltak, mostantól még inkább azok lesznek. A kereskedelem más területeit is érinti az ukrajnai konfliktus eszkalációja, mivel Oroszország a brazil húsok egyik legnagyobb vásárlója. Az Oroszország elleni lehetséges pénzügyi szankciók ezek kereskedelmét is akadályoznák.