fbpx

Csökken a növényorvos adminisztrációs terhe, a gazdáé nő

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 27.

Mostantól nem a növényvédelmi szakirányítónak kell a termelőkkel kötött szerződéseit feltöltenie a Nébih adatbázisba, hanem a gazdálkodónak kell lejelentenie – figyelmeztet a hivatal.

permetezés
Egy űrlappal többet kell kitölteni az egységes kérelem beadásakor (fotó: Horizont Média)

Szerződéses viszonyban vagy munkatársként

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint a növényvédelmi szakirányítási tevékenységet növényvédelmi szolgáltatási tevékenységként megbízási, vállalkozási jogviszony keretében, vagy munkavállalóként, tagként az adott vállalkozás részére írásbeli szerződés alapján lehet végezni. (Kivételt képez, ha a tevékenységet közeli hozzátartozó vagy annak őstermelők családi gazdasága részére, személyes munkavégzés keretében végzik.) A szerződés megkötésének tényét, a szerződés adattartalmát elektronikus úton be kell jelenteni az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek, de mostantól ezt a termelőnek kell megtennie.

Az egységes kérelemben kell jelezni

A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet szerint a termelőknek, az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen kell nyilatkozniuk a velük szerződésben álló növényorvos adatairól. A nyilatkozat nem része az egységes kérelemnek, és megtétele az egységes kérelem benyújtására joghatással nem bír, mulasztása azonban növényvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után. Ezzel párhuzamosan a növényvédelmi szakirányítók részére kialakított elektronikus szerződés-bejelentési felület rövidesen lezárásra kerül.

Növényorvosok adatai az egységes kérelembe integrálva

A nyilatkozattétel lehetőségének biztosítása érdekében a Magyar Államkincstár az egységes kérelem felületén kiválasztható lista formájában elérhetővé teszi a növényorvosok nevét, lakcímét, kamarai azonosítóját és FELIR-azonosítóját. A növényvédelmi szolgáltatási szerződés időbeli hatálya nem lehet rövidebb a vegetációs időszaknál, amely az elővetemény betakarításától a főnövény betakarításáig tart. A növényvédelmi szolgáltatás igénybevételével érintett területre egyidejűleg csak egy szerződés lehet hatályban. A növényorvosi vény kizárólag a szerződés hatályának időtartama alatt használható fel, a növényorvosi vény kiállításától számított 30 napon belül. Helyettesítő készítmény csak akkor adható ki, ha a szakirányító ehhez a növényorvosi vényen hozzájárult.

Kapcsolódó cikkünk: Növényvédelem: erősödik az elektronikus nyomon követés.

Összeállította: Gönczi Krisztina