fbpx

Június végén már indul a lengyel áfonyaszezon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 22.

Lengyelországban folyamatosan nő az áfonyaterület és zajlik a fajtaváltás. Idén mintegy két héttel korábban kezdődhet a szedés. Az idei árakkal kapcsolatban bizakodó a hangulat.

áfonya virágzás
A virágok és a gyümölcskezdemények aránya arra utal, hogy hosszú lesz az idei áfonyaszezon (forrás: zonda.net.nz)

Lassul a területbővülés

Lengyelországban évente mintegy 5–10 ezer tonnával bővül az áfonyakínálat, tavaly már átlépte a 67 ezer tonnát a több mint 12 ezer hektáros termőterületről. Most azonban lassulni látszik a gyümölcs terjeszkedése, vélekedik Szandra Stefanyak-Sziguła, a lengyel Berrytrade bogyósgyümölcs-kereskedelmi cég társtulajdonosa. Ugyanakkor a régebbi ültetvényeken folyamatos a fajtaváltás. „A régi, minőségi szempontból kifogásolható fajtákat új genetikák váltják fel, amelyek hosszabban tarthatók pulton és messzebbi piacokra szállíthatók, emellett az ízük is kiváló” – sorolja a kereskedő.

Szerinte a májusi fagyok ellenére lesz elegendő mennyiségű lengyel áfonya a partnerek kiszolgálására. A közép-lengyelországi Mazóvia régióban legalábbis viszonylag kicsi a fagykár. A virágzás már áprilisban elkezdődött a melegen induló tavasz miatt, és a korán nyíló állományok virágainak mintegy 20-30%-át érintette a májusi fagy. Ez a kereskedő szerint nem baj, mivel az újonnan telepített áfonyások nagy része ebben a szezonban éri el teljes termőképességét, így a terméskiesés csak kiegyensúlyozza a piaci árakat.

A fagyok miatt nem lesz nyomás alatt a piac

„Az elmúlt pár évben nagy területen telepítették a korai Duke fajtát Lengyelországban. Ezek az ültetvények mostanra léptek volna a teljes termelés fázisába, ami nagy kínálatbővüléssel járt volna. Így viszont az árak nem lesznek olyan nagy nyomás alatt, mint például 2021-ben, amikor Európa-szerte jó volt a termés, és júliusban néhány hétig korlátozott kereslet mutatkozott a lengyel áfonya iránt” – mondja Stefanyak-Sziguła, aki idén a keleti piacok felé törekedne az áfonyával.

A légi szállítást fejlesztenénk a Közel- és a Távol-Kelet országaiba. Központunk mindössze 40 km-re van a varsói cargo reptértől, ahonnan sok közvetlen járat indul az Öböl-menti országokba vagy Ázsiába. Idén először a lengyel áfonya eljuthat Kínába is. Ez nagy lehetőség, de egyben nagy kihívás is a számunkra, mivel a kínai vásárlók minőségi elvárásai nagyon nagyok.” Ezért a tavalyi év során hatalmas beruházásokat hajtott végre a Berrytrade. Átköltöztek egy több mint 3000 négyzetméteres hűtőtérrel rendelkező, modern létesítménybe, és vásároltak egy AI-kompatibilis Tomra Kato 260-as optikai válogatót, amelyik napi 50 tonna áfonya szortírozására képes.

Hosszú szezon

Így a lengyelországi áfonyaszezonban legalább 1200 tonna gyümölcs válogatására és csomagolására lesznek képesek, ami lehetővé teszi, hogy új exportpiacok felé forduljanak. A kereskedő szerint az olyan hagyományos partnereken kívül, mint Németország, mások is megcélozhatók a lengyel áruval. Stefanyak-Sziguła szerint az idei szezon 10-14 nappal korábban kezdődhet és hosszabban eltarthat, mint a tavalyi. „A Duke-on például egyszerre látjuk a gyümölcskezdeményeket és a virágbimbókat, ami hosszú szedési időre utal. Ez azt jelenti, hogy június második felében már a reptérre érkezhet az első raklap áfonya, július elejétől pedig elindulhatnak a teljesen megrakott kamionok is az európai kiskereskedők felé.”

Piaci kitekintésként ajánlott cikkeink:

A kertészeti termelés post harvest részével küzd Ukrajna

Kevesebb málna, eper, áfonya indulhat el Spanyolországból

A román áfonya meghódítja Dubait