fbpx

Júniusban tovább mérséklődhetnek a műtrágyaárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 30.

Megrendelési szélcsend jön a műtrágyapiacon, ezalatt a gyártók és a kereskedők a következő szezon árairól egyeztetnek. A következő idényben főként a nitrogéntermékek válhatnak olcsóbbá a piaci megfigyelők szerint.

műtrágya
A megrendelési szélcsendben tovább csökkenhet a műtrágya ára (forrás: agrarzeitung.de)

A várakozások szerint júniusban a jelenleginél alacsonyabb áron lehet majd előrendeléseket leadni a nitrogénműtrágyákra. Ezt az elemzők azzal indokolják, hogy a Közel-Kelet kikötőiben 307 dollárra csökkent egy tonna karbamid ára, sőt, Egyiptomból 314 dolláros szinten is útnak indítják a szállítmányt.

A német importkikötőkbe május végén 10 euróval olcsóbban (420 euró/t) fut be a karbamid, mint egy hónappal ezelőtt. A mészammon-salétromért (MAS) 300 eurót kell fizetni, ami nem jelent változást. Az UAN-oldat 295 eurós tonnánkénti ára sem módosult az utóbbi hónapban, a Korn-Kali pedig még drágult is 5 euróval (340 euró/t). A diammónium-foszfát (DAP) árában nincs változás, ugyanannyiba kerül, mint 4 héttel ezelőtt (645 euró/t). Ennek kínálata és ára jelentős mértékben függ attól, hogy Kína milyen mennyiséget exportál.

Európában a gáz árának májusi emelkedése eddig megakadályozta a nitrogénműtrágyák árcsökkenését, ugyanakkor a világpiaci kínálat oldaláról ersősödik a nyomás. Júniusban a német piacon már a karbamid, a MAS és a DAP árában is mérséklődésre számítanak. Enyhe csökkenés a kálium esetében is elképzelhető.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:

Inputok: csak a drasztikus árcsökkentésre reagálnak a gazdák

Tovább csökken a műtrágya ára, és az eső is megérkezett