fbpx

Túl gyorsan nőtt a búza ára: befagyhat a piac

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 25.

Az európai búza ára gyorsabban emelkedett az utóbbi hetekben, mint az oroszé, holott a drágulást éppen az utóbbiról szóló, negatív hírek indították el. Tény, hogy ma nehezebb eladni a búzát, mint márciusban, és ahogy közeledünk a betakarításhoz, növekszik az esélye a vártnál nagyobb készleteknek is.

búzatábla
Kevesebb lesz az orosz búza, de így sem lesz kevés (forrás: eu-images.contentstack.com)

Szétnyílt az olló

Egy hónappal ezelőtt 227 eurót ért a szeptemberi új búza Párizsban, most 258 eurót, 13,6%-ot emelkedett az ára. Ezen a ponton azonban megakasztotta az tény, hogy az ó termésű orosz búzából továbbra is sok és olcsó áru érhető el a piacon. Ennek már 20-21 dollár (FOB) az árelőnye a német és francia portékával szemben. Az orosz és az európai búza ára közötti különbség 2023. július vége (a gabonafolyosó bezárulása) óta most érte el a maximumát.

Az Európai Bizottság adatai szerint május 3-ig 26,26 millió tonnát tett ki az uniós export, ami 4%-kal alacsonyabb a tavalyi ütemnél. A különbség különösen az amerikai elemzők májusi becsléséhez mérten tűnik nagynak. Az USDA szerint július 1-ig 35 millió tonnás búzaexportot kellene bonyolítania az EU-nak. Ez már nem valószínű, hogy megvalósul, így növekedni fognak a búzakészletek az unióban.

A gyors drágulás rossz hatása

Ezzel szemben az orosz kivitel május 20-ig elérte az 50,5 millió tonnát. Az USDA szerint a szezon egészében 53,5 millió tonna lehet a kivitel, ami a tempó fényében kevésnek is tűnik. Ám tény, hogy a most érlelődő kalászokból kevesebb lesz a csépelnivaló. Az Orosz Föderáció középső és déli részén tapasztalható időjárási anomáliák miatt 7,2 millió tonna termést veszített el az ország. Emellett már az is biztosra vehető, hogy az ukrán búzatermés is kisebb lesz. A globális árak lendületes emelkedéséhez éppen az ilyen hírek vezettek.

A SovEcon elemzői azonban rámutatnak: már nagyon közel járunk az aratáshoz. Az árak ilyen gyors emelkedése ilyen közel a betakarításhoz kivárásra készteti mind a termelőket, mind a felvásárlókat. Ismét előállhat a 2022-ből jól ismert helyzet: befagyhat a piac. Ezt ne várjuk meg!

Kapcsolódó írásaink:
A jó búza ára 80 ezer forint felett, a kukorica követi
Jó és rossz hírek a búza piacán