fbpx

A teljes magyar búzatermésnél is többet vesztett Oroszország

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 17.

Nagyobbak a károk az orosz búzaföldeken, mint azt kezdetben gondolták az elemzők. Az eredeti várakozásoktól most már 7-8 százalékkal maradhat el a termés Oroszországban. Többet veszítettek, mint amekkora a teljes magyar búzamennyiség.

orosz búza
Az orosz búza optimális körülmények között is átlag 3 tonnát hoz, most ennél is kevesebbet
(forrás: mercycorps.org)

10 nap alatt minden megváltozott

Néhány héttel ezelőtt az orosz elemzők 92-93 millió tonna körüli búzaterméssel számoltak idénre, míg más elemzők 91 millió tonnát vártak. A májusi fagyokat követő első héten a legtöbb becslés még 1-2 millió tonnás kiesésről szólt a több százezer hektárt érintő, mínusz 6 fokos hideg miatt. Később megjelentek az első 88 millió tonnáról szóló becslések, majd megérkezett az orosz elemzők ennél is pesszimistább összegzése.

Nem a fagy a legnagyobb baj

A SovEcon, amelyik korábban a legoptimistább számokat a közölte a terméskilátásokról, most már 1 millió tonnával az ötéves átlag alatti mennyiségre számít. Az elemzők szerint a fagyok valóban az említett 2 millió tonnás terméskiesést okozták. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy a déli körzetekben az elmúlt három hónapban a szokásos csapadékmennyiségnek csak a 20-40%-a esett. Így itt, az őszibúzatermő régióban a legnagyobb a kár, csaknem 6 millió tonnával lesz kevesebb a termés a tavalyinál.

A fagyok a középső régiót érintették, itt a már említett, 2 millió tonnás veszteséget könyvelték el a gazdaságok. A Volga régióban elhanyagolható a károk mértéke, de itt főként a kisebb termőképeségű, tavaszi fajtákat vetik. Összességében kevesebb, mint 86 millió tonnára teszik a learatható búza mennyiségét az elemzők. Az eredeti számokhoz képest 7,2 millió tonnával csökkentették a várható eredményt, ami jóval több, mint egész Magyarország búzatermése.