fbpx

Szerdától elviselhetőbb lesz az időjárás

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 04.

A talajok nedvességtartalma egyre nagyobb területen és egyre mélyebb rétegben csökken a növények számára hasznosítható 40%-os érték alá. Szerdától 8-10 fokos lehűlés jön, kevés csapadékkal.

bálák
Az árpán már túlvagyunk, a búzaaratás még tart (fotó: Horizont Média)

Nagyon súlyos a helyzet

Az elmúlt öt nap csapadékösszege a Kisalföld nagy részén, illetve a Bakonyalja térségében, valamint az ország középső részén egy keskeny sávban haladja meg az 5 mm-t, máshol csak nagyon kis mennyiség vagy egyáltalán semmi nem esett. A keleti országrészben az elmúlt 90 nap során 100-130 mm csapadékhiány halmozódott fel, míg Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala egyes pontjain 20-70 mm-es többletet mértek a sokévi átlaghoz képest.

A Tiszántúlon és az északi országrészben is sokfelé már a felső egy méteres réteg nedvességtartalma is kritikusan száraz, a felszín közeli talajréteg pedig szinte semmi nedvességet nem tartalmaz – írja a met.hu. Kedvező talajnedvességi viszonyokat szinte csak a Balatontól nyugatra, délnyugatra találunk. A Dunától keletre nagy területen nagyfokú, a Tiszántúlon egyre többfelé súlyos aszály jelei mutatkoznak.

térkép

A hétvégén a „piros zónában” ilyen kukoricákat fotózott a Mezőhír:

kukorica

Ugyanebben a táblában egy jobb talajfolton ránézésre még bírják valahogy a növények, de kérdés, lesznek-e csövek ilyen aszályhelyzetben.

kukorica

8-10 fokot hűl a levegő

Előreláthatólag keddtől növekszik kissé a csapadékhajlam. Szerdán országszerte felfrissül a levegő, a csúcshőmérséklet 24 és 31 fok között alakul, ezúttal a tartósabban felhős északkeleti tájakon lesz hűvösebb. Az ország keleti felén kezdetben többfelé várható zápor, zivatar. A felfrissülést országszerte erős északias szél kísérheti. A hét második felében nem tér vissza a kánikula, gyakran szeles, mérsékelten meleg időre van kilátás – írja az időkép.hu. A lehulló csapadék mennyisége nem fogja kompenzálni a szél szárító hatását.

Lásd még a témában: Aszálykatasztrófa: „három jó év kellhet, hogy kiheverjük”