fbpx

A szőlőperonoszpóra elleni védelem legújabb generációja

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 22.

A Corteva Agriscience megalakulásával olyan kiváló megoldások állnak a gazdálkodók rendelkezésére, amelyek fenntartható módon igazodnak a világ változó és növekvő igényeihez a mezőgazdaságban – hangzott el a Corteva „A szőlőperonoszpóra elleni védelem legújabb generációja” című szakmai rendezvényén.

A Corteva Agriscience jelentős szakembergárdával, technológiákkal, innovációkkal és kutatási-fejlesztési kapacitással rendelkező vállalatcsoport, amely a termelőktől kezdve az élelmiszer-feldolgozókon át az oktatási intézményekig kiépített szoros kapcsolataival meghatározó szereplője a hazai agráriumnak.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a mai napon a szőlőkultúrában ezt az új hatóanyagot és a Zorvec™ gombaölő szer termékcsaládot bemutathatjuk Önöknek. Ezzel újabb lehetőséget adunk arra, hogy még innovatívabb megoldással védjük meg a szőlőnket – mondta megnyitójában Borsos László, a cég ügyvezetője.

Schmidt Ágnes növényvédelmi szakügyintéző sorra vette a szőlő kórtani szempontból fontos növényvédelmi aktualitásait és a kórokozók elleni védekezések aktuális módjait. Kiemelte, a szőlőperonoszpórával mindenképp foglalkoznunk kell, hiszen a mi éghajlati körülményeink között a szőlőtermesztést alapjaiban meghatározó növényvédelmi kockázatot jelent. A minimum hőmérsékletek jelentősen befolyásolják a peronoszpóra megjelenését, pl. tavaly Egerben május közepéig nem volt +10 fok, a hajnalok hidegek voltak, ez már egy limitáló tényezőnek bizonyult, ugyanakkor Szekszárdon már május 20-án megjelentek az első tünetek. Ami még meghatározó a járvány kialakulásában, az a csapadék, mert a peronoszpórafertőzéshez vízre van szükség. Ez sajnos teljesen időjárásfügő; akkor alakulhat ki járványveszély a legkönnyebben, ha esős a május, június, ekkor ugyanis intenzív a hajtásnövekedés, zajlik a virágzás, a terméskötődés, majd a zöld bogyók növekedése, mondhatni ez a legérzékenyebb fenológiai stádium.


A Corteva előadói (balról jobbra): Bálint Sándor, Rácz Attila, Borsos László, Olivier Couery, Bernard Straebler, Rikk István

Az egészséges fürt védelmére

A peronoszpóra elleni újdonságot Bernard Straebler gombaölőszer-fejlesztési menedzser mutatta be: – A Zorvec™ a nemzetközi Fungicid Rezisztencia Bizottság (FRAC) besorolása szerint egy teljesen új hatásmóddal (FRAC 49) rendelkező gombaölőszer-hatóanyagcsoport legelső tagja, amely az oxiszterolkötő fehérjét gátolja (OSBPI), mely hatékony az oomikóták ellen, különös tekintettel a peronoszpórafélékre. A gombák elleni védelem megbízhatóságának és hosszú hatástartamának páratlan kombinációját nyújtja az egészségesebb és az egyöntetűbb termésért. Hozzátette: – A Zorvec™ Zelavin® egy teljesen új gombaölő szer, amely új hatáshelyen, az eddigiektől eltérő új biokémiai módon fejti ki hatását, ennek következtében nem lép fel keresztrezisztencia a jelenleg forgalomban levő gombaölő szerekkel. A Zorvec™ Zelavin® több helyen avatkozik be a kórokozó életciklusába, preventív, kuratív, eradikatív és antisporuláns hatása hatékonyabb és hosszan tartó védelmet nyújt. A Zorvec™ Zelavin® megvédi a kezelt leveleket a növekedésük és a fejlődésük alatt, beleértve azokat a leveleket is, amelyek a kezelés idején kisebbek, mint a végső méretük 20%-a. A Corteva újdonságának európai sikereit Olivier Couery gombaölőszerportfólió-menedzser ismertette. Elmondta, hogy a Zorvec™ Zelavin® már alacsony dózisban véd a szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) ellen bor- és csemegeszőlőben. A Zorvec™ gombaölőszer-hatóanyag a kórokozó életciklusának több pontján fejti ki hatását, így egyedülállóan megbízható védelmet nyújt a szőlő fejlődésének kritikus időszakában. A szakmai rész zárásaként Bálint Sándor területi képviselő foglalta össze a Corteva teljes szőlős növényvédelmi technológiáját, majd a jelenlevők között értékes tombolatárgyakat sorsoltak ki.

www.corteva.hu