fbpx

Termésnövelő anyag kijuttatása permeteződrónnal

Írta: MezőHír-2024/5. lapszám cikke - 2024 május 25.

A légi permetezés alatt általában növényvédő szerek kijuttatását értjük, pedig egyre nagyobb teret nyer a lombtrágyák, illetve az egyéb termésnövelő anyagok (pl. növénykondicionálók) levegőből történő kijuttatása. Utóbbiakra kevésbé szigorú előírások vonatkoznak, mint a növényvédő szerekre, talán ez az oka annak is, hogy nem ezekről beszélünk.

Ideje hát, hogy a cikksorozatban egy alkalmat a termésnövelő anyagok légi/drónról történő kijuttatásának szenteljünk! Annál is inkább, mert itt is vannak tévhitek, hamis információk, szigorúbb elvárásokat gondolva, mint a valóság.

drone

De mi az a termésnövelő anyag?

Az elején szögezzük le, mit értünk ez esetben termésnövelő anyag alatt! Ez a fogalom lefed minden olyan anyagot, amely a növények tápanyagellátását befolyásolja közvetlenül vagy közvetve, a talajra gyakorolt hatásán keresztül. Ide tartoznak klasszikusan a műtrágyák és a szerves trágyák, de a drónról történő kijuttatás természetesen nem ezekről az anyagokról szól. Elsősorban (de nem kizárólagosan) lombtrágyák, növénykondicionálók, esetleg mikrobiológiai készítmények jöhetnek szóba drónos kijuttatás során.

Termésnövelő kijuttatása drónnal?

Nézzük meg sorban, hogy a növényvédő szerek drónos kijuttatásához hasonlítva termésnövelő anyagokra vonatkozóan milyen eltérések vannak:

‑ Típusminősített drón, időszakos műszaki felülvizsgálat: a jogszabályok e két kötelezettséget a növényvédő szert kijuttató eszközökre írják elő. Amennyiben a drón csak termésnövelő anyagot juttat ki, ezek nem szükségesek. Másik kérdés, hogy a gyakorlatban többnyire mindkét típusú készítményre használják a gépeket, így ez inkább csak elvi kérdés marad.

‑ Felelősségbiztosítás, nyilvántartásba vétel a közlekedési hatóságnál: ezek az előírások nem specifikusan a légi mezőgazdasági munkavégzésre vonatkoznak, ezért minden esetben kötelező érvényűek.

‑ Nyilvántartásba vétel a vármegyei kormányhivatalnál és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamaránál: hasonló a helyzet, mint a műszaki előírások esetében. Csak termésnövelő anyag kijuttatáshoz nem szükséges.

‑ Nébih-nyilvántartásában szereplő növényvédelmidrón-pilóta: igen, termésnövelő anyag kiszórása esetén is szükséges!

‑ Műveleti engedély: bármilyen anyagot juttatnak ki a drónról, ahhoz szükséges a műveleti engedély.

‑ Kijuttatási terv: termésnövelő anyagokhoz nem szükséges elkészíteni.

‑ Bejelentés megelőző munkanap 9 óráig: ez egy szükséges eljárás, a szakirányító feladata.

‑ Növényvédelmi szakirányító közreműködése: nem szükséges, jogszabály szerint a szakirányítói feladatokat tápanyag-gazdálkodási légi tevékenység során a megrendelő (a gazda) végzi.

‑ Légtérhasználat bejelentése a mydronespace alkalmazásban: kötelező ez esetben is.

‑ Munkatérkép, felhasználási utasítás, repülési napló: ezek szükséges dokumentumok.

‑ A szórófej nyitásának/zárásának adatai: ez esetben nincs erre vonatkozó előírás.

‑ Drónos kijuttatásra engedélyezett termésnövelő anyag: a termésnövelő anyagok engedélyokirata nem szabja meg a kijuttatás módját, az minden esetben a felhasználó feladata és felelőssége. Egyszerűbben fogalmazva: termésnövelő anyagot ki szabad juttatni drónról is, nincs erre irányuló korlátozás vagy külön engedélyezési kötelezettség.

távirányító
A termésnövelő anyagok engedélyokirata nem szabja meg a kijuttatás módját

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy a termésnövelő anyagok tudnak meglepetést okozni. A rendkívül nagy töménység okozhat perzselést, vagy a nem kielégítő szóráskép (fedettség) gátolhatja az elvárt hatás kifejtését.

Fontos a dózis!

Vannak azonban jó tapasztalatok is! Mivel lombtrágyából vagy termésnövelő anyagból jóval nagyobb dózisokat használunk egy hektárra, mint a növényvédő szerekből, ezért felmerült annak kérdése is, hogy esetleg hígítás nélkül juttatják ki az ilyen termékeket. Ilyen esetre is van már példa, ráadásul megfelelő hatékonysággal.

De csak példa, és nincs általános ismeret! Nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy termésnövelő anyagok drónos kijuttatásának szándéka esetén konzultáljanak a gyártóval vagy a forgalmazóval, és érdemes kis felületen próbát tenni! És ha a tapasztalatok megosztásra is kerülnek, akkor lesz igazán hatékony a drónok légi mezőgazdasági munkavégzése! Tapasztalat alatt itt a szakszerű és okszerű kivitelezést értem, ahol a szakember (aki lehet maga a termelő is vagy a készítmény gyártójának képviselője) figyelembe vesz minden olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a hatást (fejlettség, időjárás stb.), és úgy ítéli meg a kezelés eredményét. Máris sok közléssel lehet találkozni; ezeket kellő kritikával és fenntartással kezelve – mert elég változatos színvonalúak – értékes szakmai információkhoz lehet jutni!

SZERZŐ: JORDÁN LÁSZLÓ • LÉGTÉR.HU KFT.