fbpx

Jó és rossz hírek a búza piacán

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 15.

A rekordmagas búzatermelés ellenére erősen csökkennek a világ készletei ebből a fontos gabonából. Különösen Európában és közvetlen közelében fogyatkozik meg a kínálat. Örömteli, hogy az igények növekedése is a közvetlen szomszédságunkban a legnagyobb. Rossz hír viszont, hogy az oroszok nagy tortaszeleteket haraptak ki az EU piacaiból.

búzaszemek
Gyors ütemben fogynak a búzakészletek (fotó: Horizont Média)

A nagy termést még nagyobb fogyasztás követi

Oroszországban a legutóbbi fagyok nyomán már „csak” 88 millió tonnás búzatermést valószínűsítenek a műholdképek alapján, de csökken az EU és Ukrajna kibocsátása is. A világ egyéb részeiben ellenben javultak a termelési viszonyok, így Kína és India rekordtermést arathat, valamint Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza. Mindent egybevetve az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A globális búzafogyasztás azonban így is meghaladja a termelést, 802,4 millió tonnára becsülik, ami leginkább az ipari felhasználás bővülésének köszönhető. A világ készletei a szezon végéig tovább apadnak. Ez lesz az ötödik egymást követő év, amikor csökken a globális készletállomány. Mire eljön a következő aratás, a 2015/16-os szezon óta mért legalacsonyabb szintre esik a raktárakban tárolt búzamennyiség. Érdemes az ábrán az orosz búzakészletek apadását figyelni. Ez egyrészt erős exporttevékenységet sejtet, másrészt benne van egy későbbi áremelkedés lehetősége is.

világ búzakészletei
Forrás: USDA

A térségünkben támadnak a legnagyobb igények

Nagyon biztató az is, hogy a búza iránti igények csak Európa közvetlen környezetében nőnek a világon. Itt három nagy vásárló is fokozni fogja a rendeléseit: Egyiptom az aratás után 12 millió tonna búzát importálhat, Törökország 10,5, Marokkó pedig 7,5 millió tonnát. (Lásd: Marokkónak rengeteg búzára lesz szüksége.)

Az elemzők ugyanakkor arra intenek, hogy a régiónkban továbbra is erős a verseny a három nagy exportőr között. Oroszország az ötödik egymást követő évben mondhatja el magáról, hogy ő a világ legnagyobb kiszállítója, bár kisebb lesz az idei termése a tavalyinál. Az EU-ban szintén csökken a termelés, főként francia területen. A legszembetűnőbb termelésvisszaesés azonban Ukrajnában következik be, ahol emiatt 3,5 millió tonnával esik a kivitel (lásd ábra).

búza top-exportőrök
Forrás: USDA

Szomorú fejlemény, hogy Oroszország fokozatosan meghódítja azokat a közel-keleti és afrikai piacokat, amelyek korábban az uniós vagy az ukrán búzára támaszkodtak. Az elemzők szerint ez a tendencia várhatóan 2024/25-ben is folytatódik, ezért az előbb említett három nagy importőr igénynövekedéséből elsősorban az oroszok fognak profitálni.