fbpx

A jó búza ára 80 ezer forint felett, a kukorica követi

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 24.

A búza csökkenő terméséről és növekvő felhasználásáról szóló hírek spekulatív mértékű áremelkedéshez vezettek a tőzsdéken, amit a kukorica jegyzései is követni igyekeztek. Ukrajnában a globális piaci mozgásnál is nagyobb mértékű volt az áremelkedés. Most sem Párizsban, sem a Fekete-tengeren nincsenek olcsó gabonák.

búza
Ha a viharok nem tették tönkre, sokat fog érni a jó búza (fotó: Horizont Média)

Fogyóban a tavalyi gabonakészlet, így a kalászsok északi féltekén esedékes betakarítása előtt egyszerre figyeli a piac az idei búzatermésről szóló híreket és a kukorica várható kínálatát. A két gabona ugyanis részben helyettesítheti egymást, így ármozgásaik szorosan összekapcsolódnak. Az utóbbi hetekben leginkább a kukorica köszönhetett sokat a kisebb búzatermésről szóló híreknek.

Kukoricahelyzet

Május 19-ig a tervezett vetésterület 70%-án vetették el a kukoricát az Egyesült Államokban. Tavaly ugyanezen a napon 76%-os volt a készültség, 5 év átlagában pedig 71%, tehát átlagosnak tekinthető a munkatempó a globális piac ezen meghatározó szereplőjénél. Az időjárás is kedvező: meleg van, időszakosan érkező csapadékkal. A vetési munka gyorsulása várható a következő napokban.

Brazíliában lassú a fővetésű kukorica betakarítása. A tavalyi 77%-os készültség helyett most 72%-on áll a munka készültsége. Az év egészében 20 millió tonnával is csökkenhet a brazil a kukoricatermelés, amiről itt írtunk. Argentínában május 15-ig a terület negyedén végeztek az aratással, ami szintén lassabb az elmúlt 5 évben megszokott 33,7%-os készültségnél.

Ukrajnában május 17-ig már 3,65 millió hektáron, azaz a tervezett terület 91%-án vetették el a kukoricát. Április elején még úgy tűnt, hogy legalább 200 ezer hektárt veszíthet ez a kultúra idén, de az árak gyors emelkedése ismét 4 millió hektárra emelheti a növény termőterületét. (Ami másfél millió hektárral kisebb a háború előttinél.) Az időjárás eddig inkább száraz volt, de nem meleg, ami lehetővé teszi, hogy a vetés az optimális időpontban befejeződjön. A most érkező esők sokat fognak javítani a növények fejlődési esélyein.

Élénk exportkereslet Kínából

A globális kereslet élénk a kukoricára, ami Kína aktivitásának köszönhető. Az ázsiai állam januártól április végéig 6,5%-kal növelte az importját a tavalyi évhez képest, ami így átlépte a 9 millió tonnát. Májusban Ukrajna 2 millió tonna kukoricát exportált, ami jelentősen meghaladja a 2023. május 1. és 20. között szállított 1,66 millió tonnát. Nincs azonban annyi árujuk, mint tavaly ilyenkor volt, a teljes eddigi export közel másfél milliós tonnás elmaradást mutat az előző szezonhoz képest. A kereslet és a kínálat közötti feszültség jóval nagyobb mértékű drágulást okozott Ukrajnában, mint az amerikai kontinensen.

Meredek áremelkedések, különösen Európában

Ukrajnában a kukorica felvásárlási ára a fekete-tengeri kikötőkben már 188 dollárra (67 ezer Ft/t) emelkedett. 10 napja még csak 170 dollárt kértek egy tonna hajóra rakott kukoricáért, a drágulás mértéke +10,5%-os. A takarmánybúza egy hete 180 dollárt ért a kikötőkben, most 202 dollár (72 ezer Ft/t) az ára (+12,2%).

Párizsban az elmúlt héten mindössze szűk 2 eurót emelkedett a kukorica ára, de egy hónap alatt több mint 12%-os az emelkedés mértéke:

búza kukorica ára
Forrás: barchart.com

A fentiek azt sejtetik, hogy a következő hetekben nem ördögtől való gondolat 70–75 ezer forintos áron leszerződni a magyar a kukorica egy részére, a malmi búza ára pedig 80–85 ezer forint lehet. Az elemzők úgy vélik, hogy júliusban, amikor a kalászosok betakarítása az északi féltekén lezajlik, a kukoricaárak nyomás alá kerülhetnek az európai térségben, főként, ha a kőolaj ára is a 85 dolláros szint alatt marad. A búza még ekkor sem biztos, hogy megmozdul, de nem árt az óvatosság.