fbpx

Már a glifozát sem olcsó, ez jön a totális gyomirtók piacán

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 22.

A globális növényvédőszer-piacot a GMO-növények igényei dominálják, vagyis leginkább azoknak a totális gyomirtóknak kedvez, amelyekkel szemben genetikailag ellenállóvá tettek egy-egy növényvonalat. A glufozinát, a glifozát, a 2,4-D és a dikamba a legfontosabb hatóanyagok ezek közül. Az első kettő várható áralakulását részletesebben is szemügyre vesszük.

 

tarló gyom
A glifozáttal szemben egyre több gyom rezisztens, a glufozinát viszont rezisztenciatörőnek számít (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Májusban ez a piac is megbolondult

A glifozát a legolcsóbb totális gyomirtó, értékesíthetősége szinte centeken múlik. Ugyanakkor a herbicidrezisztencia egyre inkább érinti, ami már önmagában is a jóval drágább, de rezisztenciatörőnek számító glufozinát, különösen az L-glufozinát felé fordítja az érdeklődést. Ráadásul a glifozát ára több okból is meredeken emelkedik. A legintenzívebb drágulást idén áprilisban és májusban érzékelte a piac, amikor a nyersanyagárak is meglódultak, és a szállítási gondok is egyre markánsabbá váltak. (Lásd a Mezőhír május végi cikkét: Hároméves csúcson a glifozát ára.) Júliustól már senki nem nevezhette olcsó hatóanyagnak, ami a kereslet visszafogottságán is meglátszott.

Sajnos árcsökkenésre még sincs kilátás az elemzők szerint. Egyrészt a dél-amerikai kereslet továbbra is nagyon erős, másrészt a nyersanyagárak magasak, amit súlyosbít, hogy Kínában központilag korlátozták a gyártók villamos energiához való hozzáférését, miközben a környezetvédelmi ellenőrzések is folyamatosan zajlanak. A villamosenergia-felhasználás visszafogása Peking sajátos előtakarékossági intézkedése a magas energiaigényű tél előtt, amit még egy téli olimpia megrendezése is tetéz majd.

Nagy pech, hogy a legnagyobb amerikai glifozát-előállító is termelés-csökkentésre kényszerült az Ida hurrikán miatt. Az északi féltekén szerencsére egy olyan időszak következik a szántóföldi termelésben, ami csökkenti a keresletet a hatóanyag iránt, így mire eljön a tavasz, a Bayer vissza tudja építeni termelőkapacitásait. A Kínából származó glifozát ára 8,5 USD/kg és 9,5 USD/kg között lehet a következő hat hónapban. A stabilan magas árszint talán 2022 március végén mérséklődhet valamelyest.

 


Forrás: agribusinessglobal.com

 

A rezisztenciatörő ötször drágább

A glufozinát globális kereskedelme kerülő mennyiségének felét Kínában gyártják, egyötödét a BASF állítja elő. Mindkét szereplő hamarosan duplázni tudja az előállított mennyiséget. Az L-glufozinát kis mennyiségben is hatásos perzselő anyag, és rezisztenciatörőnek számít a gyomirtásban. Így jól reklámozható és értékesíthető, piaca dinamikusan bővül, és közben vonzóvá vált más gyártók számára is.

A hatóanyag ára 2021 júniusától magasra emelkedett, ami az időleges ellátási problémákra vezethető vissza (a gyártás lassan tudott a keresletnövekedésre reagálni), középtávon pedig ezt a hatóanyagot is sújtják Peking környezetvédelmi intézkedései. A Kínából származó glufozinát becsült ára 45 USD/kg és 50 USD/kg között lesz a következő hat hónapban. Vagyis ötször drágább, mint a glifozát.

 

glufozinat ára
Forrás: agribusinessglobal.com

 

Az elemzők attól tartanak, hogy az árak elszabadulása a 2008-as válsághoz hasonló időszak kezdetét jelzi a világgazdaságban. Júliusban laptársunk írt róla, hogy Itt a szuperciklus, fékezhetetlen árspirálban a világ.