fbpx

Még mindig nem túl sok az eső – csak helyenként

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 25.

Az elmúlt egy hétben mozgalmasan alakult időjárásunk. A főként záporos csapadékból származó rendszeres öntözés a meleg idővel párosulva jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapásnövényeknek, de a növényvédelemre is jobban oda kell figyelni.

zivatar
A csendes eső jobb lett volna (fotó: Horizont Média)

Javult a talajállapot

Az utóbbi napokban főként a Dunántúlon és az Alföld délkeleti felén fordultak elő viharos széllel kísért, heves zivatarok, felhőszakadások. Így a múlt hét eleje óta hazánk jelentős részén 20 és 50 mm közötti csapadék hullott, néhol ennél is jóval több esett. Ez a mennyiség az Alföld délkeleti és középső tájain, valamint a Dunántúl északnyugati felén lényegesen meghaladja a sokéves átlagot. A harmincnapos csapadékösszeg az ország több mint felén még így is negatív eltérést mutat az átlagtól.

Az elmúlt egy hétben nem csak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső félméteres réteg is sokfelé átnedvesedett, de az ország keleti felén még mindig vannak szárazabb területek:

talajnedvesség
Forrás: met.hu

A hőmérséklet az ország északkeleti harmadán az ilyenkor szokásos értékek körül, míg délen és a Dunántúlon 1-3 fokkal afölött alakult. Éjszakánként jellemzően 12-16 fok közé hűlt le a levegő, a hétvégén főként északkeleten voltak ennél pár fokkal hűvösebb hajnalok. A legmelegebb órákban pedig többnyire 23 és 28 fok közötti értékeket mérhettünk, csak múlt pénteken, a tartósan csapadékos északi tájakon volt ennél lényegesen hűvösebb.

Növényállapot

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. Többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. (Amikor oldalhajtásokat kellett volna hozni, nem volt elég víz a földben – a szerk.) Az elmúlt időszak csapadéka ezeknek a növényeknek igen jól jött.

kukorica 5 leveles
A gyomirtás hatékonysága is kérdéses volt az ötleveles kukoricában (fotó: Horizont Média)

A napraforgó és kukorica számára sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek az elmúlt időszakban. A mostani meleg, de többfelé záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez.

A szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, de az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét.

A gombás betegségeknek kedvez, hogy hazánk jelentős részén tapasztalhattunk vizes levélfelületet 12 órát elérő vagy meghaladó időtartamon át. A párás időszak hossza ennél is több volt, tehát kifejezetten gombaveszélyes az időjárás. Lásd még: Erős a fertőzés- és kártevőnyomás a gyümölcsösökben.

Forrás: met.hu