fbpx

Nem szigorítják tovább vámellenellenőrzést az angolok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 02.

Az Egyesült Királyság legalább 2023 végéig nem fogja bevezetni a brexit kapcsán tervezett határ- és vámellenőrzéseket – jelentették be április 28-án. A jelenlegi bürokrácia egy ideig nem fokozódik.

szállítás
Állati és növényi termék is a már megszokott vámellenőrzéssel mehet (fotó: Horizont Média)

Nem sietnek

Immár negyedik alkalommal halasztja el a brit kormány az importellenőrzések bevezetését, melyek a legutóbbi tervek alapján 2022. július 1-től léptek volna életbe.

A közlemény legfontosabb elemei:

  • Idén nem kerül sor további importellenőrzések bevezetésére az uniós áruk behozatalára vonatkozóan. A vállalkozások már most leállíthatják a július 1-re történő felkészülést. A kormány ősszel teszi majd közzé az új működési modellt, amely meghatározza a határon történő importellenőrzés új rendszerét és újabb időpontként 2023 végét tűzik ki céldátumként az ellenőrzési rendszerek felülvizsgált bevezetésére.
  • Az új rendszer egyaránt vonatkozik majd az EU-ból és a világ többi részéről érkező árukra. A rendszer a kockázatok megfelelő értékelésén alapul majd, az ellenőrzések arányos, kockázatalapú és technológiailag fejlett megvalósítását célozza.
  • A már bevezetett ellenőrzések továbbra is érvényben maradnak.

Még több papír és beszállítási korlát

Az eredeti tervek szerint 2022 júliusától azokat az állat- és növényegészségügyi ellenőrzéseket, amelyeket a jelenleg a rendeltetési helyen végeznek el, a határellenőrző állomásokra kellett volna áthelyezni. Továbbá biztonsági és védelmi nyilatkozatokat kellett volna kitölteni, és újabb egészségügyi bizonyítványokra is szükség lett volna az állat- és növényszállításokhoz, valamint életbe léptek volna az EU-ból származó hűtött húsok behozatalára vonatkozó tilalmak és korlátozások.

Az ellenőrzéseket szabályozó határellenőrzési működési modellt (Border Operating Model) ennek megfelelően aktualizálják.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Krízis a brit munkaerőpiacon, Covid-vízum lép érvénybe.

Összeállította: Gönczi Krisztina