fbpx

Minden szem Brazíliára szegeződik

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 21.

Brazília szója- és kukoricatermése erősen befolyásolja a globális terménypiaci árakat. Már biztos, hogy a területnövelés dacára kisebb lesz az idei szójatermés, kukoricából pedig még rosszabbak a kilátások – erre jutottak a brazil elemzők.

kukorica szója
Mindkét terméknél árbefolyásoló a brazil termés (forrás: magtarhaz.hu)

A termelés visszaesésének fő oka a kedvezőtlen időjárás: a közelmúltban súlyos árvízkárok érték az ország déli részének szójaállományát, míg az északi részén az aszály csökkenti a potenciális kukoricatermést.

A brazil elemzők a szójatermést 147,7 millió tonnára teszik, ami 5 százalékos (-7 millió t) csökkenés lenne az előző szezonhoz képest – annak ellenére, hogy a termőterület 4 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Vagyis a potenciális veszteség 9 százalékra tehető. Ez jól tükrözi az árvízben elvesztett hektárokat és azt, hogy az ország nagy részén alacsonyabbak a hozamok az előző évinél. Szemben a tavalyi 3,5 t/ha-ral idén 3,2 t/ha lehet az egy hektárról betakarítható termésmennyiség.

Az idei kukoricatermést (fő-, másod- és harmadvetés) 111,4 millió tonnára becsülik, ami 15%-kal lenne kevesebb az előző szezon eredményénél. Ez 20 millió tonnás elmaradást jelent. Oka a mintegy 7 százalékkal kisebb termőterület és a tavalyi hozamoktól nagyjából 8 százalékkal elmaradó termésátlag.

A termelés csökkenése ellenére Brazília továbbra is a világ legnagyobb szójatermelője és -exportőre marad, kukoricatermelésben a harmadik, -exportban pedig a második helyen áll a globális rangsorban.