fbpx

A világ legolcsóbb növényi olaja itt van a szomszédunkban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 03.

Lassan egy éve minden más alternatívánál, még az indonéz pálmaolajnál is olcsóbb az ukrán napraforgóolaj.

napraforgóolaj
A gyárak ütemesen fogadják is dolgozzák fel az ukrán napraforgómagot (forrás: businesstoday.in)

A növényi olajok közül az elmúlt hetekben a szójaolaj ára emelkedett, részben az El Niño déli féltekére gyakorolt hatása miatti aggodalmak miatt. A hamarosan betakarításra kerülő, ausztrál repcetermés harmadával kevesebb lesz a tavalyinál, ami jó repceárakat ígér. A napraforgómagnak viszont gyenge a pozíciója. Az ukrán feldolgozók 120 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek a termelőknek a beszállított magért (Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet), az országhatáron pedig 250 ezer forintnak megfelelő összegért vehető át egy tonna ukrán napraforgóolaj.

Bőséges orosz és ukrán kínálat

Napraforgóolajból ugyanis bőség van. A Rosstat adatai szerint 2023 tizenegy hónapjában 6,2 millió tonna nyers napraforgóolajat termeltek Oroszországban, 12,5%-kal többet, mint egy évvel korábban. A növekvő trend töretlen, mivel 2021-ről 2022-re is 14,3%-kal fokozták a gyártást. A finomítói kapacitások kevésbé lendületesen bővülnek, (+6,8%), így étolajból 2,4 millió tonnát tudott előállítani az orosz élelmiszeripar. A repcemagból idén 53%-kal több nyers olajat préseltek (1,4 millió tonna), a szójaolaj termelése pedig 20%-kal 0,9 millió tonnára nőtt – sorolja az orosz statisztikai hivatal adatait az APK Inform.

Ukrajnában a13,5 millió tonnás napraforgótermésből 5,6 millió tonna olajat sajtolhatnak a gyárak. A tartalékokat is figyelembe véve 6 millió tonnás termeléssel kalkulálnak az elemzők. Ennek nagyjából a harmadát az EU vásárolhatja fel. (Az előző szezonban az európai közösség 2,3 millió tonna ukrán napraforgóolajat igényelt.)

Olcsó termék a napraforgóolaj

2022-ben a háború és az aszály egyaránt pánikkal töltötte el a nemzetközi piacot, a növényi olajok ára nagyon magas volt. 2023-ban viszont a tavasz óta olcsóbb az ukrán napraforgóolaj, mint az indonéz pálmaolaj, sőt, volt két időpillanat, amikor még az európai repceolaj is kevesebbet ért nála. Ennek megfelelően az európai térségben jelentősen csökken a pálmaolaj importja, míg az ukrán napraforgóolajé növekszik.

övényolaj árak
Az ukrán napraforgó a pálmaolajnál is olcsóbb (forrás: USDA)

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Bulgária fogadja a napraforgót és a többi ukrán terményt.