fbpx

A cseresznyét is a hegyekbe kell vinni a meleg telek miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 24.

A mérsékelt égövi lombhullató fák, így a nálunk termesztett gyümölcsfajok is egy bizonyos hidegmennyiséget igényelnek a téli nyugalmi időszakban, hogy zavartalanul tudjanak továbbfejlődni, tavasszal kivirágozni, majd termést érlelni. Az egyre melegebb telek azonban elveszik a fák pihenőidejét, ami megmutatkozik az ingadozó cseresznyetermésben is.

cseresznye
Hideg terület, korán érő fajták és esővédelem lehet a válasz a klímaváltozásra (fotó: Horizont Média)

Télen már nincs elég hideg

A cseresznyét a világ különböző országaiban termesztik, de a termőképességét egyre jobban befolyásolja az éghajlatváltozás, mivel a hidegigényes fajták esetében gyakran hiányzik a megfelelő hideghatás, a hosszú mélynyugalmi állapot. „Ez negatív hatással van a termelésre és a piacra is, mivel kiszámíthatatlan termésmennyiséget eredményez” – mondja Antonia Sánchez-Labbé, a londoni székhelyű, de a világ szinte minden pontján jelenlévő Bloom Fresh Cherries kutatás-fejlesztési vezetője.

A problémát kétféleképpen lehet megközelíteni: vagy hidegebb régiókba visszük a cseresznyét, vagy csökkentjük a nyugalmi időszakban elvárt hidegigényét. A Bloom Fresh az előbbit látta könnyebben megvalósíthatónak. A cég az utóbbi időben olyan cseresznyéket nemesített, amelyek alkalmasak a hidegebb területekre is, ami a termelés határainak kiterjesztését eredményezte Brazíliában, Nyugat-Ausztráliában és Peruban. Nemcsak a termelés földrajzi, de időbeli határait is feszegetik, amikor a korai betakaríthatóságra összpontosítanak. A koraiság – jó ízzel és minőséggel párosítva – kiváló bevételi lehetőséget kínál a termelők számára is, hiszen az értékesítés idején még kevés konkurens van a piacon.

A hegyekbe ajánlott, korai fajták

A cég két héttel ezelőtt cseresznyenapot szervezett Spanyolországban, hogy bemutathassa a legújabb fajtáit, köztük a Cheery Crunch, Cheery Chap, Cheery Cupid, Cheery Nebula, Cheery Treat és Cheery Moon cseresznyéket. Az első négy fajta a hidegebb területeken termeszthető, például Chile északi részén, Dél-Afrika északi részén és Dél-Kaliforniában, valamint más, nem hagyományos cseresznyetermelő régiókban. A Cheery Treat ennél több hideget igényel, de még mindig termeszthető Kaliforniában, Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban, Argentínában, Chilében. A Cheery Moon viszont már a 800 méter tengerszint feletti magasságokban vagy Kanadában érzi jól magát, ahol a legkorábbi fajták közé tartozik a termelésben.

Lásd még a témában: Cseresznye: esővédő fólia alá mindet!