fbpx

Új dimenzió a kalászosok gyomirtásában: Avoxa+Peak

Írta: - 2022 január 28. -Hirdetés

Néhány évvel ezelőtt, ha a kalászosok egyszikű gyomnövényeiről beszéltünk, elsősorban a nagy széltippanra gondoltunk. Az ország nyugati vidékein, illetve egyéb, de jól körülhatárolható, lokális foltokban adott feladatot a gazdáknak, akik megtanultak ellene védekezni, együtt élni vele. Később egyre több, kifejezetten jó kultúrállapotú, korábban nem fertőzött területen jelent meg egyszikű gyom, szinte egyik évről a másikra, hatalmas egyedszámmal, egész táblákat lefertőzve. Már korántsem csak a nagy széltippanról beszélünk, hanem az egyszikű fajok hosszú listájáról (ecsetpázsit és rozsnok fajok, vadzab, olaszperje, stb.), amelyek fejtörést, megoldandó feladatot jelentenek kalászosban.

Az egyszikűek felszaporodását fokozó tényezők:

 • forgatás nélküli technológia terjedése;
 • alacsony tőszám, korai vetésidő, gyengébb kezdeti gyomelnyomó képesség;
 • enyhe telek, az első fagyok eltolódása, száraz kora tavasz;
 • búza-repce vetésforgó;
 • egyoldalú szerhasználat;
 • időjárási szélsőségek miatt megcsúszott kezelések;
 • külföldi, tisztítatlan vetőmag;
 • kombájntisztítás;
 • csökkent érzékenység, rezisztencia megjelenése.

Az egyszikűek káros hatásai:

 • a kalászos zavartalan fejlődésének, bokrosodás akadályozása;
 • betegségellenállóság, télállóság csökkenése;
 • termésveszteség (egyes fajok már közepes fertőzésnél is jelentős, akár 25 %-os termésveszteséget okozhatnak).
rozsnok
Avoxa hatása rozsnokon (Tura, 2021 május 6.)

Mit tehetünk, hogy ne az egyszikűek vigyék el a termést?

Táblaszinten ismerni kell a gyomflórát. Ismerjük fel a problémát időben, ha egyszikű gyomfaj megjelenik a területen, akkor legyen ez a gyomirtási program fókusza, ehhez válasszuk a lehető leghatékonyabb technológiát. Be kell vallani, az egyszikűeket korai fejlettségben szinte lehetetlen nagy biztonsággal faji szinten meghatározni, még gyombiológus szakemberekkel is előfordul, hogy fejtörést okoz. Ezért segíthet az, ha olyan technológiát választunk, ami gondolkodás nélkül használható, minden faj ellen megoldást nyújt.

Nagyon fontos az időzítés, hogy a kezelés a hatékonyság szempontjából (még a tavaszi munkacsúcsok idején is) az optimális időpontban történjen.

A jövő évtől elérhető kereskedelmi forgalomban a Syngenta portfóliójában Avoxa néven egy új készítmény, ami igazi „egyszikűtudós”.

Két olyan hatóanyag nagy dózisú gyári kombinációja ez a termék, amelyek önmagunkban is komoly egyszikűirtó hatással rendelkeznek: az egyik összetevője a pinoxaden, ami a jól ismert Axial One egyszikűirtó hatóanyaga; a másik pedig a piroxszulám, ami egy piacon lévő versenytárs készítmény fűfélékért felelős hatóanyaga. Mindkét hatóanyag erős hatással rendelkezik egyszikűek ellen, ráadásul ebbe az új készítménybe az eddig használatosnál magasabb hatóanyag mennyiségben jelennek meg. A két hatóanyag között valódi szinergizmus van.

Így tavasszal a tábla szélén állva nem kell gondolkodnunk, milyen egyszikűek vannak a területünkön, minden jelentős kalászos egyszikű gyomnövény ellen kiváló megoldást jelent. Spektrumába tartozik, csak a legfontosabbakat említve: rozsnok-félék, nagy széltippan, vadzab-félék, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, tarackbúza is.

A terjedőben lévő vékony egércsenkesz, illetve az egynyári perje ellen kifejezetten ősszel szükséges védekezni, ezeket a fajokat nem tudjuk tavasszal kellő mértékben kontrollálni.

Az Avoxa hatásossága a gyomok ellen
Az Avoxa hatásossága a gyomok ellen

Új, hiánypótló készítmény a kalászosok tavaszi gyomirtására

Nem válogat, bármilyen egyszikű van a területünkön, kiváló hatást nyújt ellene, beleértve a rendkívül nehezen kezelhető rozsnok-féléket is.

Javasolt technológia:
Az Avoxa 1,5 l/ha-os dózisa Peak 20 g/ha-os dózisával tankkombinációban széles spektrummal, a kalászosok egy – és kétszikű gyomnövényei ellen is megoldást nyújt. Árpa és zab kivételével minden kalászos kultúrában felhasználható. Nincs utóveteménykorlátozás, ezáltal a vetésforgó szabadon tervezhető.

Ez az egyedülálló készítmény 2022. tavaszán kerül kereskedelmi forgalomba, kizárólag tankkombinációt nyújtó csomagban áll a termelők rendelkezésére.
A csomag összetétele: 3X5 L Avoxa + 2X100 g Peak. A gondosan kidolgozott csomag összetételének köszönhetően széles spektrumot nyújt a kalászosok magról kelő gyomnövényei ellen, akár egyszikű, akár kétszikű fajok vannak a területen. Kijuttatható a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől egészen két nóduszos állapotig.

Figyeljünk oda az egyszikűekre! Őrizzük meg a szántóterületeink jó kultúrállapotát, és használjunk olyan készítményt, ami valóban megbízható hatást ad egyszikűek ellen, nem csak leszorítja kalász szint alá a gyomnövényeket, hanem el is pusztítja azokat.

Így nincs magprodukció, tisztulnak a területeink, nem adunk esélyt a rezisztencia kialakulására.

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

Syngenta