fbpx

Az utolsó pillanatban esélyt kaptak az alföldi vetések

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 17.

Szerdán még úgy tűnt, mindennek vége: az ország nagy részén komoly aszályhelyzet fenyegeti az őszi és a tavaszi vetéseket. Most végre érkezett egy csapadékzóna, ami szinte az egész országot átsöpörte. Két-három vármegyében kárt tehettek a földeken a széllökések.

eső

A szerdai talajnedvesség-térkép siralmas képet festett az ország terméskilátásairól, a délnyugati dombvidék kivételével súlyos vízhiány alakult ki a földeken.

talajnedvesség
Forrás: Met.hu

Péntek reggel 8 óráig leginkább a Tiszától nyugatra eső területeket áztatta csapadék, 24 óra alatt jellemzően 10-30 mm eső érkezett.

csapadék
Forrás: met.hu

A zivatarzóna északkelet felé folytatta útját. Mögötte az előrejelzés szerint több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Úgy tűnik, Békés megyét megint csak a csapadéksáv széle söpörte át.

zivatarzóna
Radarkép kevéssel 8 óra után (forrás: met.hu)

A Duna-Tisza köze alaposan megázott, és a széltérkép alapján valószínűleg megúszta a viharkárokat is. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar azonban 50 km/h-nál erősebb széllökéseket is tapasztalt. A kalászos állományok egy része bizonyára a földre került, a kukorica- és napraforgóvetés viszont megmenekült a szomjanhalástól. Már biztos, hogy ez az év sem lesz a legerősebb az agrárium életében.

széltérkép
Forrás: met.hu

Az orosz búzatermésből 6 millió tonnát már biztosan „megevett” az aszály. Lásd: A teljes magyar búzatermésnél is többet vesztett Oroszország.