fbpx

Kettős védelem az egyszikűek ellen

Írta: MezőHír-2023/01. lapszám cikke - 2023 január 10. -Hirdetés

Avoxa Peak

Az egyszikű gyomok számottevő gondot okoznak a kalászos gabonákban. Fertőzésük növekszik, egyre többször van szükség a védekezésre. Különösen a nagy széltippan és a rozsnokfajok terjedése látványos, gyakran egyik évről a másikra jelennek meg táblaszinten. Mellettük bizonyos régiókban a parlagi ecsetpázsit, a vadzabfajok, olaszperje, tarackbúza is terjed. Ugyanakkor több olyan faj jelenik meg a tábláinkban, amelyek egyelőre kisebb jelentőségűek, de a jövőben potenciális veszélyt jelenthetnek (egynyári perje, vékony egércsenkesz, szálkás borjúpázsit). Ha egyszer megjelentek és magot hoztak, akkor évekre „munkát biztosítanak” a növényvédelmi szakemberek számára. A kártételük korábban nem volt dokumentálva, az elmúlt időszakban azonban történtek mérések, hogy mekkora kárt képesek okozni. Sajnos kijelenthető, hogy a látszólagos törékenységük ellenére a termésveszteség mértéke egy fertőzött állományban nagyobb, mint amit a kétszikű gyomok képesek okozni. Természetesen fajtól és fertőzöttségtől függően, az általuk okozott kártétel elérheti az 500–2000 kg/ha-t is.

Rendkívül lényeges a védekezés ideje. A legjobb, ha minél korábban sikerül mentesíteni a területet. Erre az őszi kezelések a legalkalmasabbak. Azonban különösen a rozsnokfajok esetén (amelyeknél jelentős a tél végi, kora tavaszi kelés), illetve a vadzabnál (amely tavaszi csírázású) alapvetően tavasszal lehet elvégezni a kezelést. Akkor célszerű permetezni, amikor rá lehet menni a földekre, illetve a hőmérséklet eléri a kezelés idején a 10 oC-ot, és az éjszakák fagymentesek. Ez általában március második felében van. A későbbi kezelések (április) hatékonysága csökken (túlfejlett gyomok miatt), a termésveszteség fokozódik.

A Syngenta 2022-ben vezette be az Avoxa Peak csomagot, amely forradalmasítja az őszi búza tavaszi gyomirtását egyszikű gyomok ellen. Két, eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga (pinoxaden és piroxszulám) biztosítja az egyszikűek elleni egyedülálló hatékonyságot. Ez adja a legjobb rezisztencia elleni védelmet is. Mindkét hatóanyagból teljes dózist tartalmaz, így olyan területeken is alkalmazható, ahol nem ismerjük a terület gyomösszetételét, de szükség van egy biztos gyomirtó készítményre. Nem ismerjük fel még az egyszikű gyomokat, mivel bokrosodás stádiumában vannak? Az Avoxa Peak-nek ez sem probléma, biztonsággal használható a legfontosabb gyomok ellen (1. táblázat).

Mindkét hatóanyagnak van hatása a kétszikűekre, de a csomagban lévő Peak hatóanyaga, a proszulfuron teszi kiválóvá a hatást ezek ellen a gyomok ellen.

Jobbra Avoxa Peak hatása a kezelést követő 49. napon meddő rozsnokkal erősen fertőzött területen, Ozora, 2022. június 13.

A csomagban 15 l Avoxa és 200 g Peak van, amit 10 ha-ra lehet felhasználni a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől az egyszikű gyomok szárba indulása előtt. Dózisa 1,5 l/ha Avoxa és 20 g/ha Peak. Nedvesítő szerre nincs szükség.

Ajánlatunkban szerepel az Avoxa önmagában is, ami a nem sikerült őszi gyomirtások felülkezelésére tökéletesen alkalmas 1,35–1,8 l/ha dózisban.

Az Avoxa Peak kiváló megoldás a repce-elővetemény gyomirtására is, mivel semmiféle utónövény-korlátozása sincs (napraforgó, cukorrépa, pillangós és burgonyaféle sem probléma). Legyen részese a kalászos-egyszikűmentesítés új generációjának!

További információért az Avoxa és Peak csomaggal kapcsolatban, keresse fel a Syngenta oldalát:
https://www.syngenta.hu/gyomirto-szer-avoxa-peak-gyujtocsomag

Syngenta