fbpx

Az orosz gazdáknak is elegük van a búzarekordokból

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 10.

Az orosz búzakészletek az előző évi rekordszint közelében vannak most is – áll a SovEcon jelentésében. A terméskilátások fényében nem valószínű, hogy ez megváltozik. A termelők azonban bizakodnak, mivel az április szárazságot és javuló árakat hozott.

orosz búza
Tengernyi orosz búza (forrás: Reuters)

Sok volt, sok van, sok lesz

Április 1-jén az orosz búzakészletek összesen 27,5 millió tonnát tettek ki, ami megegyezik a tavalyi, magas szinttel, ami a közel 93 millió tonnás, 2022. évi betakarítást követően alakult ki. Tavaly ismét közel ennyi, 91 millió tonna volt a learatott búzamennyiség, az exportaktivitás pedig lassult az utóbbi időben.

A gazdálkodók nem túl lelkesen értékesítik a búzájukat. Nem csoda, hiszen március közepén, amikor a legjobban ment az export, csak 43 ezer forintnak megfelelő rubelt kaptak a terményükért. A szezon eleje óta a déli országrészben 16,3 millió tonna búzát adtak el, 1 millió tonnával kevesebbet, mint az előző évben. A középső régióban és a Volga környékén az eladások kevesebb, mint fél millió tonnával maradnak el a tavalyi ütemtől.

Így délen, az exportkikötők közelében most a tavalyi évhez képest is 8 százalékkal több, 4,1 millió tonna termény található. A középső régióban szintén 4 millió tonna, a Volga régióban pedig 3,2 millió tonna várakozik eladásra.

Fohász a kisebb kínálatért

Az elemzők szerint a gazdálkodók a tavalyi termés egy részét abban a reményben tartogatják, hogy idén kínálatcsökkenés várható Európában és talán Oroszországban is – noha a becslések még mindig 91-93 millió tonnás termésről szólnak. Áprilisban ugyanis az orosz földeken is vízhiány bontakozott ki, és a világpiaci árak is emelkedni kezdtek.

Három egymást követő év rekordtermését már tényleg kihívás lenne tárolni és eladni, ezért most mindenki a javuló értékesítési lehetőségekben bízik.