fbpx

A repceárak fittyet hánynak az USDA-jelentésnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 14.

Az USDA legfrissebb előrejelzésében bőséges olajmagtermést és rekordmagas zárókészleteket jósol a 2024/2025-ös szezonra. A legközelebbi határidőre szóló szójajegyzések hevesen reagáltak a hírre, a repce viszont fittyet hány neki.

repce
Lehet, hogy a világ másik végén több lesz a szója, de itt kevesebb a repce (fotó: Horizont Média)

A terméskiesés ellenére is sok lehet a szója

Az USDA-jelentés következtében a leközelebbi lejáratra szóló szójajegyzések csaknem 10 százalékot estek a tőzsdén. A távolabbi határidőkre mértékletesebben reagáltak a kereskedők, csak 3-4 százalékkal csökkentették az ajánlataikat. Vannak ugyanis óvatosságra intő jelek. A legfrissebb brazíliai termésbecslések az áradások miatt mintegy 146 millió tonna bab betakarításával számolnak, ami 5-6 százalékkal lenne kevesebb a tavalyinál. Igaz, a világ teljes szótermése így is 20-23 millió tonnával lehet több a múlt évinél.

A többi olajmagból enyhe plusz várható

Repcéből nagyjából az előző évivel megegyező mennyiséget arathat a világ az amerikai elemzők szerint. Ausztráliában tavaly 30 százalékkal csökkent a termelés, de a most elvetett állományok esősebb időjárású szezon elé néznek. A vetés idején azonban még száraz volt az idő, ezért a kisebb termőterületről a tavalyinál csak 7 százalékkal több termést várnak a helyi elemzők. Szerintük nem lesz több exportálnivalójuk, mint idén volt. Az USDA szakértői úgy vélik, hogy Kanadában és Ukrajnában az előző szezont némileg meghaladó termésre van kilátás, amiből több juthat külföldre is. Napraforgóból nagyjából ugyanakkora termés várható globálisan, mint tavaly volt.

Az olajpálma termésétől és olajának exportjától nagyban függnek a globális olajmagárak. Erről az USDA úgy vélekedik, hogy az egyes országok többletei és kiesései nagyjából kiegyenlítik egymást, csak enyhe plusz lehet a tavalyi évhez képest.

Európa számít a brazil szójára

A fentiek alapján a szója ára lehet a legnagyobb nyomás alatt, de mivel a déli féltekén még zajlik a betakarítás, nem tudjuk, menyire. A repce ára egyelőre nő, Párizsban már 485 euró felé araszolnak az új termésre szóló kötések. Mégis óvatosságra intünk. A brazil szója betakarításának végén a gyárak megkönnyebbülve szembesülhetnek azzal, hogy mégiscsak van elég alapanyag, és akkor fordulatot vesznek az árak.