fbpx

Marokkónak rengeteg búzára lesz szüksége

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 02.

Az USDA jelentése szerint súlyos aszály sújtja Marokkót, ezért az ország búza- és árpaimportja várhatóan megugrik. Ez a megszokott mennyiséghez képest több millió tonnás többletigényt jelent.

Marokkó búza
Az extrém aszálytoleráns fajták is csak térdig érnek, viszont van kalászuk (forrás: croptrust.org)

Megfeleződik a kalászostermés

Január vége óta átlag alatti mennyiségű csapadék öntözte az észak-afrikai országot. A növényeket ekkor olyan károsodás érte, amin a februári és márciusi esők már nem tudtak érdemben javítani. Emiatt a búza és az árpa termése jóval az átlag alatt várható. Búzából 2,3 millió tonnára becsülik a végeredményt, ami 45%-kal kevesebb lenne a tavalyinál, míg árpából 600 ezer tonnára van kilátás, ami 52%-kal maradna el a múlt évitől.

Millió tonnákban mérhető a többletigény

A termelés várható csökkenése miatt az import növekedése várható. A búza behozandó mennyiségét 7,5 millió tonnára becsülik, ami a 10 éves átlagadatokhoz mérten 52%-os (+2,6 millió tonnás) növekedést jelent. Az importőrök a tapasztalatok szerint igyekeznek kerülni a fekete-tengeri búzát, mivel az orosz szállítmányok labilis időpontban érkeznek és fizetni is nehéz értük. A hamarosan záruló értékesítési szezonban a Marokkóba érkező búzaszállítmányok 80%-a az EU országaiból (főként Franciaországból) származnak.

Az árpa importmennyisége csak 25%-kal emelkedhet, 1,2 millió tonnáról 1,5 millió tonnára.