fbpx

A franciák miatt 20 nap alatt 10%-ot nőtt a búza ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 27.

A repce várható árnövekedéséről itt írtunk, a búzáét pedig a romló terméskilátásokra alapoztuk. Egy-egy piaci hír is meg-megrángatja a búza árát, ám ezek olyan gyors mozgások, amiket nem tudunk lekövetni. Figyeljünk inkább a termésbecslésekre!

búza
A francia búzavetések állapota lényeges hatással van az európai árakra (fotó: Horizont Média)

Hirtelen ugrások

Az európai búza ára a párizsi tőzsdén a múlt héten 6,3%-kal emelkedett elsősorban a 2024-ben várható terméscsökkenés miatt. Emellett hatot rá az is, hogy az Európai Bizottság 95 euró/tonnás vámot javasolt kivetni az orosz búzára, ami gyakorlatilag megkétszerezné az árát. (Lásd: Akkora vámot vetnek ki az orosz gabonára, hogy belegebed.)

Az utóbbi esemény valójában minimálisan befolyásolja az európai kínálatot, hiszen az EU-ba áramló orosz termény mennyisége egy nagyságrenddel kisebb az ukránénál. A futó értékesítési szezonban február végéig 1,8 millió tonna termény érkezett az unió területére Oroszországból (ez a következő aratásig mintegy 4 millió tonnára futhatott volna fel), míg Ukrajna irányából több mint10-szer ennyi: 19,1 millió tonna.

Az alapok miatt drágul 20 napja

Pénteken mégis 207 euró fölé emelkedett a májusi szállítású búza ára Párizsban, a szeptemberi búzát viszont már csak 3%-kal erősítette. Sőt, azóta kissé vissza is korrigáltak a jegyzések 204,5, illetve 217 euróra. Fontos azonban, hogy a március 6-i mélyponttól, amikor mindössze 197,5 eurót ajánlottak az új termésért, már 10%-ot emelkedett az ár.

búza ára
Az új termés ára emelkedik a párizsi tőzsdén (forrás: zmp.de)

Ennek alapvető oka a franciaországi búzaállapot. Az EU legnagyobb termelőjénél most nemcsak kb. 10 százalékkal kisebb a búzaterület, de a vetések állapota is gyenge: mindössze 66%-a van jó vagy kiváló állapotban, míg tavaly ilyenkor a 94%-uk volt. Ez 2020 óta a legrosszabb növényállapot ebben az időszakban.