fbpx

Kis gesztus: cseresznyét exportálhatunk Kínába

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 15.

Magyarországgal pontosan egy tucatra bővül azon országok listája, amelyek cseresznyét exportálhatnak Kínába. Ennek a két ország szempontjából kicsi a jelentősége, de néhány hazai termelő talán örül a hírnek.

cseresznye
Cseresznyéből stabilabbak a terméseredményeink, mint kajsziból, de mindez nem sokat számít a kínai piacon (fotó: Horizont Média)

Eddig olyan országok szállíthattak cseresznyét a világ legnagyobb piacára, mint Chile, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, illetve Argentína. Most a kínai vámhivatal bejelentése nyomán Magyarország is engedélyt kapott a friss gyümölcs beszállítására, amennyiben megfelel a követelményeknek. Magyarország évente 9–12 ezer tonna cseresznyét termel a KSH szerint.

A bejelentést a kínai vezetés magyarországi állami látogatása alkalmából tették meg. A cseresznye exportján túl a szarvasmarha-szaporítóanyag beszállítása is lehetővé vált Ázsia legnagyobb piacára. Amint a G7 megjegyzi: „a szóban forgó két termék exportforgalma elhanyagolható a teljes magyar kivitelben”, így a megállapodás nemcsak Kína, de Magyarország számára sem bír különösebb jelentőséggel.

Kína egyébként a világ legnagyobb cseresznyepiaca, a globális termés közel negyede itt fogy el. Az előző szezonban már 377 ezer tonna cseresznyét importáltak Chiléből. A teljes behozataluk 95 százaléka innen származott. Chile oldaláról nézve pedig a kivitel 91 százaléka ment Kínába. A függés kölcsönös, szinte kizárólagos.

Szakcikkünk a témában: Cseresznye: esővédő fólia alá mindet!