fbpx

Lezúzták a fagyok az orosz búzát, meglódult a tőzsde

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 13.

Úgy tűnt, a búza ára megáll 70 ezer forintnál, ám berobbant egy újabb hír, ami felfelé lökte az jegyzéseket: a fagyosszentek alapos kárt tettek az orosz búzatáblákban. 265 ezer hektáron semmisült meg a termés.

fagyos búza
Több százezer hektáron tomboltak a fagyosszentek (forrás: static.producer.com)

Nem rég még úgy tűnt, hogy talán enyhül a gabonapiaci helyzet, ám ekkor jött a bombahír: az orosz táblákat hatalmas fagykár érte. A hírek szerint május 3. és 8. között három hideghullám söpört végig az őszibúza-termesztés szempontjából fontos, déli körzetekben, két éjszaka mínusz 5 fokos hideget hozott. A mezőgazdasági minisztérium „katasztrófaállapotot” hirdetett ki, ami mentesíti a helyi termelőket az alól, hogy a támogatáshoz szükséges minimális termésmennyiséget elérjék (termeléshez kötött támogatás). A katasztrófaállapot kiterjed a többi szántóföldi növényre, illetve a gyümölcsökre is.

A fagyok 265 ezer hektáron gyakorlatilag megsemmisítették a búzatermés. Ez az orosz hozamokkal számolva mintegy 800 ezer tonnával csökkenti az idénre jósolt 91 millió tonnás össztermést. Nem tűnik soknak, a tőzsde azonban hevesen reagált. Péntek délelőtt volt egy pillanat, amikor a 250 eurót is átlépte az új búza ára Párizsban.

E cikk írásakor, a pénteki nap végén 249 eurót adnak a kereskedők egy tonna szeptemberi búzáért, ami nagyjából 97 ezer forintnak felel meg. Ez a térségünkben 80 ezer forint feletti búzaárakat feltételez. A pillanatnyi ajánlatok nem haladják meg a70–75 ezer forintot a malmi minőségért. Kíváncsian várjuk a folytatást. Egy biztos, az oroszok óhaja már beteljesült, lásd:

Az orosz gazdáknak is elegük van a búzarekordokból.