fbpx

Meddig maradnak a nyomott búzaárak?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 17.

Az orosz búzaexport egyre inkább a világpiac mennyiségi és ármeghatározójóvá válik. A francia búza versenyképessége pedig látványosan romlik. Ezekben a hetekben egyértelműen az oroszok készletkisöprési tevékenysége nyomja le az árakat, de a spekulánsok is elemükben vannak – szűrhető le Fórián Zoltán elemzéséből.

búza raktár
Az oroszok elkezdték a készletkisöprést (fotó: Horizont Média)

Orosz térnyerés

Algéria a futó értékesítési szezonban 8 millió tonnás búzaimporttal kalkulálhat, amiből hármat Oroszországból terveznek beszerezni. Árpából évente 700-800 ezer tonnát vásárol, a legutóbbi aratás óta ebből már 237 ezer tonnát Oroszországól vett. Hasonló folyamatokat fogunk látni a durum kereskedelmében is, amint Oroszország feloldja a kiviteli tilalmat május végén. Ezzel a kanadai és amerikai szállítmányokat fog kiszorítani az afrikai államból – mutat ár az elemző.

Oroszország erőteljes térnyerése az afrikai kontinensen nem kis részben a kedvező árú és segélyként szállított gabonának köszönhető. Dinamikusan bővülő gabonaexportjuk legfőbb célországai ma ezek: Törökország, Irán, Egyiptom, Banglades, Szaúd-Arábia, Pakisztán és Algéria. A futó értékesítési szezonban legalább 65 millió tonnás gabonaexportot szeretnének megvalósítani.

Bedöntötték az árakat 

A negyedéves hivatalos adatok szerint az orosz búzakészletek szintje rekordmagas, januárban 36,5 millió tonnára becsülték. Ez erőltetett ütemű készletkisöprést igényel az aratások előtt. Szükségük is van a devizabevételre, a rubel gyengülése pedig hathatósan támogatja az exportjukat. Nem csoda, ha az orosz búza (12,5% fehérje) exportára március-áprilisi szállításra 202 dollár/tonnára csökkent (FOB), ami a legalacsonyabb szint 2020 augusztusa óta, és magával rántotta a globális árakat.

Ugyanakkor a világszintű mérlegadatok nem indokolnak olyan mértékű árleszorítást, mint amit az utóbbi napokban láttunk. A búza globális zárókészlete ötéves mélypontra, 265 millió tonnára mérséklődik az értékesítési szezon végére. A nyolc legnagyobb exportőr készletszintje pedig 8 százalékkal lesz alacsonyabb, mint egy éve.

A folyamatok eredőjeként Fórián Zoltán azt valószínűsíti, hogy az orosz készletkisöprés miatt az elkövetkező hetekben még lefelé mennek a búzaárak. A kereskedők pedig mindent megtesznek, hogy kijelöljék az árak mélypontját az új termés érkezése előtt.

Kapcsolódó írásaink: Ismét felpörgött az orosz búza, iszonyú olcsón adják
Mostohanövény lesz az orosz búza a tömött raktárak miatt