fbpx

Már a növénybetegségek azonosításánál jár az MI

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 25.

Ultranagy felbontású drónfelvételek és mesterséges intelligencia kombinálásával új modellt dolgoztak ki a burgonya alternáriás betegségének korai felismerésére. A programozók szerint a neurális háló képes más növények más betegségeit is megtanulni.

alternária burgonya
Alternária burgonyán. Kár ezt az állapotot megvárni (forrás: farmersguide.co.uk)

Korai felismerés

Az Alternária gomba a leveleket és a szárakat megfertőzve az asszimilációs felületet teszi tönkre, amivel súlyos terméskiesést okoz. Áttörés hozhat a precíziós mezőgazdaságban, ha nemcsak a nitrogénhiányt, hanem az ehhez hasonló betegségeket is képesek leszünk a gépi „látás” és „intelligencia” révén idejekorán felismerni.

Belga kutatók egy szabadalmaztatott „szűrőkkel” ellátott mesterséges neurális hálót alkottak a betegség felismerésére, amelyik képes azonosítani és megtanulni az Altermáriára jellemző képi mintákat – jelen esetben az infravörös képeken lévő kis foltokat –, hasonlóan, ahogy az emberi agy is tanul a tapasztalatokból. Ez lehetővé teszi a modell számára, hogy a betegséget még azelőtt felismerje, hogy az az ember számára egyértelművé válna.

Célzott kezelés

A csapat négy vegetációs időszak alatt gyűjtött adathalmazon tanította a modellt, ami most már olyan körülmények között is működik, amelyekre nem „képezték ki”. A technológia révén a táblákról – hasonlóan a hozamtérképekhez – „betegségtérkép” rajzolható, ami alapján kijuttatási parancsok, azaz applikációs térképek készíthetők a permetezőgép számára. Magyarán lehetővé válik a foltkezelés az állományban. A kevesebb kiadott vegyszer egyrészt költségmegtakarítást, másrészt a környezet védelmét eredményezi.

A kutatócsoport optimista munkájuk jövőbeli alkalmazásait illetően. Úgy vélik, a neurális modell alkalmas lesz nemcsak a burgonya alternáriás betegségének azonosítására, hanem más növények egyéb betegségeit is képes lesz megtanulni.

Ez a cikk is érdekelheti: Robotizált gyommentesítés kapásnövényekben.