fbpx

Hozam-előrejelzés Magyarországra

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 23.

Júliushoz képest nem nagyon változtak a várható hozamok Európában, a legtöbb termény az ötéves átlagtól jobb eredményt ígér. Különösen hazánkban. Az árak már más lapra tartoznak…

Furcsa nyári időjárás

Az elmúlt másfél hónapban Európa déli részén, Bulgáriában és Románia nagy területein is hőhullámok söpörtek végig. Bulgária, Csehország és Lengyelország egy része csapadékhiányos, Románia keleti felét kifejezett aszály sújtja. Észak-Olaszországot a jég, míg Szlovéniát az áradások tarolták le.

A tavaszi árpa és a durum elért hozamai (3,6, illetve 3,4 t/ha) rosszabbak lettek az ötéves átlagnál, amiben az Európa északi területein megfigyelhető nyár eleji aszály, majd a betakarításkori özönvíz a ludas. Az ősziek közül csak a napraforgó tűnik egy kicsit gyengébbnek az átlagosnál. A növény várható uniós átlagtermését pillanatnyilag 2,18 t/ha-ra teszik az elemzők. Ennek fő oka, hogy az EU legnagyobb termelőjénél, Romániában rosszak a kilátások.

A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint szeptemberben Dél-Európában nagy valószínűséggel akár 2°C-kal is melegebb lehet a sokéves átlagnál, míg Európa nagy részén az október-novemberi időjárás tűnik a szokásosnál egy fokkal melegebbnek. Dél-Európában a szeptember, míg másutt az október-november mutatkozik csapadékosabbnak a sokévi átlagnál.

Várható hozamok Magyarországon

Az uniós elemzők szerint a következő országos átlagokra lehet számítani:

  • napraforgó: 2,99 t/ha
  • szója: 2,8 t/ha
  • szemeskukorica: 8,1 t/ha
  • cukorrépa: 67,2 t/ha

A legtöbb gazdaság most több napraforgót remél, mint az előrejelzett 3 tonna (ami egyébként uniós csúcs), de tudni érdemes, hogy ennél nagyobb országos átlagot még sosem produkáltunk. Ha rekordot döntünk, akkor sem valószínű a 3,2 tonna átlépése. A ráfordításokat tekintve ez HO napraforgó esetén is csak egy halvány plusz-nullás eredményt hozna. Ennek ellenére a napraforgó egy ígéretes növény. Ebben a cikkben vettük sorra legnagyobb vetélytársainkat és a növény hosszabb távú piaci kilátásait: Bízhatunk a napraforgóban?