fbpx

A mechanikus gyomirtás plusz lehetőség a termelők kezében

Írta: MezőHír-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 09. -Hirdetés

Novemberben, éppen az Agritechnika kiállítás alatt hozta meg az unió a döntést, hogy a totális gyomirtót még 10 évre életben hagyja, ezen felül a belebegtetett 50%-os vegyszercsökkentés is lekerült a spalettáról. Ez is azt vetíti előre, hogy az unió vezetői a belső élelmiszerellátás biztosításáról szeretnének gondoskodni, ezen felül a többletet pedig Afrikába kiküldeni. Ezek után akkor minden elvünket feldobjuk, és pl. oda neked, mechanikus gyomirtás? Ezekből a döntésekből első körben nem tudom, hogy mi fog kis hazánkba megérkezni, de egy két alap döntést valószínű nem fog megzavarni.

Tegyük fel a kérdést miért is mechanikus gyomirtás? – A kalászosokat elnézve, nagyon sokan bevezették azt, hogy már ősszel egy vegyszeres gyomirtást adnak nekik. Így a tavaszi nedvesebb időjárásban nem kell minden áron összetaposni a földet, és ha nagyon nedves lenne a föld és nem tudunk rámenni, akkor nem késünk el a gyomirtással. Ezután jön a gyomfésű.

A biotermelők ősszel is használják, ezen kívül azonban általában tavasszal megyünk rá az állományra. A búzát bátran lehet gyomfésülni, majdhogy’ be is lehet földdel takarni, néhány nap után kibújik. Nagyon sokan vetésirányban húzzák a gyomfésűt, érdemes kipróbálni rézsút is! Ebben az esetben két dolog történik: a sorból is ki tudjuk szedni a gyomokat, és a gyomfésű is jobban tisztul.

Cura 12 ST – a nagyobb hatékonyság végett rézsút gyomirtunk

Az árpával jobban oda kell figyelni már, kevésbé agresszíven bánjunk vele! Minden esetben meg kell várni, hogy a fagyos napok elmúljanak. A bátrabb termelők repcében is meghúzzák a gyomfésűt, ezzel az elhalt leveleket gyorsan eltávolítják a növényről. A gyomirtáson felül még más dolgokat is el tudunk végezni: a lecserepesedett felszínt fellazítjuk, levegőt viszünk a talajba, így beindul a mineralizáció, be tudjuk keverni a kiszórt műtrágyát, valamint a Cura-ra szerelhető MiniDrill aprómagvetővel a felülvetést is elvégezhetjük.

A Horsch Cura egy olyan gyomfésű, amivel nemcsak a kalászosokat tudjuk gyomfésülni, hanem a kapás kultúrákban is gyomirtószert tudunk helyettesíteni. A Cura fogak egyenként vannak felfogatva, és a fogakra eső erőt egy dupla spirálrugón keresztül adjuk. Ez az erő 300 g–5 kg között lehet. A kukorica-, napraforgó-, cukorrépa-technológiában nagyon jól beilleszthető a gyomfésű, és helyettesíthető a gyomirtószer. Ehhez a következőt kell tenni: a magágyat néhány nappal korábban készítjük el. Ahol nagyobb területet kell elvetni, akár egy héttel a vetés előtt is elkezdhetjük, így közvetlen a vetés előtt meghúzzuk a Cura-t, és a csírázásba szökkent gyomokat eltávolítjuk.

Ott, ahol csak 1-2 nappal a vetés előtt készítik a magágyat, a kelés előtt kell/lehet a Cura-t használni. Azáltal, hogy a fogakra eső erőt nagyon pontosan tudjuk szabályozni, így be lehet állítani, hogy 1-2 cm mélyen dolgozzon, és a csírázásnak indult kultúrnövényt nem bántjuk.

Ezzel a technológiával a kukoricának adunk annyi időt, hogy gyommentesen tud fejlődni, és amikor elérte a kétleveles állapotot, akkor újra jöhetünk a Cura-val. A gyomfésülést egészen hatleveles állapotig lehet végezni. Amennyiben korábban jönnek olyan gyomok, amelyeket a gyomfésű nem tud kivinni, illetve csapadékosabb volt az időjárás, és nem tudtunk a parcellára rámenni, úgy jöhet a Horsch Transformer sorközművelő. Erről majd a következő számban írunk.

A mezőgazdászok nagyon sok mindent tudnak tenni azért, hogy a környezet egészségesebb legyen. Ennek egyik eszköze, hogy a parcellák köré cserjét ill. fákat ültetnek. Jó lenne, ha minden termelő minden parcellája mellé, minden évben egy fát ültetne!

SZÁSZ ZOLTÁN +36 30-7430302

Horsch