fbpx

Most kapott némi esőt az Alföld, de a nyár kemény lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 25.

Az április végét jellemző, hideg időjárás idején furcsa lehet a nyári hőség miatt aggódni. Az alföldi vetések is kaptak most némi csapadékot, de a hosszabb távú terméskilátások nem túl jók. Egy pozitívum van: 2022 nem ismétlődik meg.

kukorica aszály
A fotó 2022 június közepén készült Észak-Magyarországon. Ennél talán jobb lesz a helyzet idén (fotó: Horizont Média)

Április közepéig kivételesen meleg tavaszi hőmérséklet jellemezte egész Európát, ami a térség nagyobb részén megfelelő csapadékmennyiséggel is párosult. Ez előnyös volt az őszi vetések fejlődése, valamint a tavasziak vetése és kelése szempontjából. Az időjárási viszonyok különösen kedvezőek voltak az Ibériai-félszigeten, ezért korrigálták feljebb a durum, a tavaszi árpa és a tritikálé várható uniós termésátlagát.

A pillanatnyi uniós átlaghozamok most így festenek:

termésátlag EU
Forrás: JRC MARS

Kibontakozó vízhiány

Április közepéig továbbra is túl nedves viszonyok uralkodtak Északnyugat-Európában, ami negatívan befolyásolta a terméspotenciált és akadályozta a vetést. A körülmények némileg javultak Nyugat-Franciaországban, valamint Belgiumban, Hollandiában és Németország északnyugati részén, de ez a legtöbb belvízzel érintett táblában már túl későn következett be.

Mindeközben aszály jellemezte Szicíliát, Görögország, Románia és Magyarország növénytermesztés szempontjából fontos részeit, ahol a növények károsodása már erőteljes. Ugyanez igaz Oroszország őszibúzatermő területének egy részére. (Lásd még: Szenved a búza, az oroszok is esőért fohászkodnak.) Szintén súlyos károk érték Marokkót és Nyugat-Algéria nagy részét is. Az időközben megérkező csapadék már nem minden táblán képes segíteni, valamennyi termésveszteséggel az említett országokban máris számolni kell.

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRS MARS

Dél-Európában erősen romló kilátások

A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint a május-június-július Észak-Európában nagy valószínűséggel egy fokkal melegebb lesz, mint a 2024-es év klimatológiai mediánja, Dél-Európában pedig akár két fokkal is. A csapadék várható mennyisége 50 mm-rel is kevesebb lehet májusban Dél-Európa egyes részein, majd június-júliusra egész Dél-Európára kiterjed a vízhiány. Magyarországra a szokásosnál egy fokkal melegebb időjárást valószínűsítenek átlagos mennyiségű csapadékkal. (Az átlagba az elmúlt évek aszályai is beleszámítanak.) Attól azonban nem kell tartanunk, hogy megismétlődik a 2022. évi helyzet.

nyári időjárás EU
Forrás: severe-weather.eu