fbpx

A tavaszi árpa után a napraforgó hozza a következő pluszt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 26.

Az unió legfrissebb termésbecslése szerint a legtöbb növény vagy átlagos, vagy az ötéves átlagot kissé meghaladó hozamokkal kecsegtet idén. Az előrejelzések azonban romló tendenciát mutatnak a tenyészidőszak előrehaladtával. Ez számunkra jót jelenthet.

napraforgó
Uniós szinten az átlagosnál rosszabb, nálunk viszont jobb a napraforgó terméskilátása (fotó: Horizont Média)

Megbecsült sörárpa

Az eddig betakarított termények közül erősen lefelé kellett módosítani a tavaszi árpa hozameredményein, mivel Európa egyes részein (így Romániában is) súlyosan érintette a szárazra forduló időjárás. Az ötéves átlagtól már 14 százalékkal marad el az átlagtermése, nem csoda, ha ezért a kalászosért most jól fizetnek. Kevesebb lett durumbúzából is, és már a napraforgó hozamvárakozásai is az ötéves átlag alatt vannak. Ennek alapvető oka, hogy Romániában, az EU top-termelőjénél nem a legjobb formájukat mutatják az állományok.

uniós termésátlag
Várt uniós termésátlag (forrás: EU Bizottság)

Jó értékesítési kilátások napraforgóból

A jelenlegi hőhullám elsősorban az Ibériai-félszigetet érinti, de Észak-Olaszországban is megérzik, és hallhattunk a görög szigeteken tomboló tüzekről is. A légköri aszály a napraforgó és a kukorica terméskilátásait erősen rontja. A búza most folyó betakarítását pedig sokfelé esők nehezítik, mennyiségi és minőségi károkat okozva a termésben. Ez a helyzet Bulgária nyugati részén, Románia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország nagy területein.

 időjárási anomáliák EU

Magyarországot tekintve idén minden terményből az ötéves átlag feletti mennyiséggel számolnak az elemzők, ebben persze benne van a tavalyi, Európa legrosszabb eredményeit hozó szezon is. Ahogy tavaszi árpából, úgy napraforgóból is az uniós trenddel ellentétesen alakulnak a hozamaink, azaz növekednek. A jelek szerint ez a termény némi profitot is hozhat (amit a repcével kapcsolatban, sajnos, nem mindenki mondhat el). A napraforgó piacán az is biztató, hogy Ukrajnának jóval kevesebb eladható termése lesz idén. (Lásd: Napraforgó: Ukrajna és az EU fej fej mellett?)

Most a becsült átlaghozamok így alakulnak hektáronként:

  • repcéből 3,25 t/ha (+13% vs 5 éves átlag)
  • búzából 5,6 t/ha (+7%)
  • durumból 4,7 t/ha (+4%)
  • tavaszi árpából 4,5 t/ha (+10%)
  • őszi árpából 5,7 t/ha (+3%)
  • tritikáléból 4,3 t/ha (+10%)
  • napraforgóból 3 t/ha (+13%)
  • szójából 3 t/ha (+14%)
  • szemeskukoricából 7,7 t/ha (+10%)
  • cukorrépából 62,6 t/ha (+9%)